Mi lesz ebből? Súlyos üzenetet küldött Orbánnak az ukrán elnök (+videó)

Figyelmeztette a magyar kormányfőt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tartott Kijevben, amelynek során Magyarországról és Orbán Viktorról is beszélt. A magyar kormány „békepárti” narratívájával kapcsolatban elmondta: Orbán sosem beszélt neki tűzszünetről, vagy egy Vlagyimir Putyinnal való találkozó lehetőségéről.

„Lehet, hogy az EU-ban, vagy más barátaival vagy vezetőkkel érintette a témát, talán az Egyesült Államokban. Volt valami ilyesmi a beszédében. De nem tudom, ez egy kicsit furcsa számomra”

– mondta az ukrán elnök, aki megjegyezte, hogy

„Orbán politikája néha nem túl barátságos hozzánk, és ezt ő is tudja”.

„De szomszédos országok vagyunk. A két éve tartó teljes körű háború ellenére nem érezhettük az erős baráti kapcsolatokat az orosz agresszió és megszállás közben”

– tette hozzá Zelenszkij, aki kitért arra a szóváltásra is, amely Buenos Airesben, Javier Milei argentin elnök beiktatásán történt közte és Orbán között.

„Múltkor Argentínában azt mondtam Orbánnak: Viktor, mondj egy okot, hogy miért nem támogatsz minket az EU-ban?

Nem tudta megmondani”

– idézte fel az ukrán elnök, hozzátéve, ő azt is megkérdezte Orbántól, hogy miért nem tudtak idáig megszervezni egy hivatalos kétoldalú találkozót, azonban Orbán „erre sem tudott választ adni”.

Zelenszkij mindennek ellenére kiemelte, hogy találhatnak a magyar miniszterelnökkel diplomáciai megoldást, és ezen dolgozni is fognak.

Volodimir Zelenszkij az alábbi főbb pontokat érintette évértékelőjében:

  • Jelenleg nem aktuális az Oroszországgal való tárgyalások kérdése, nem lát ilyen kérést Oroszország részéről.
  • Meggyőződése, hogy az Egyesült Államok meg fogja adni Ukrajnának a várt 60 milliárd dolláros pénzügyi segítséget, a kérdés csupán az, hogy mikor.
  • Ugyanakkor, ha jövőre elnökké választják Donald Trumpot, azzal megváltozhat az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája, és „ez nagyban befolyásolná az ukrajnai háború menetét”.
  • További 450-500 ezer katona mozgósítását ajánlotta fel a hadsereg, a nők mozgósításáról szóló törvényt viszont akkor sem fogja aláírni, ha azt megszavazná az ukrán Rada.
  • Valerij Zaluzsnij vezérkari főnökkel, – aki a közelmúltban megkérdőjelezte az ukrán ellentámadás sikerét – , közlése szerint megfelelő munkakapcsolata van, és a jövőben is vele kíván együttműködni.

Videó:

(444.hu / Euronews/Youtube nyomán)

Valódi Hírek