Ebből baj lesz: Szijjártó kétségbeesetten megfenyegette az egyik EU-s országot (+videó)

Hisztizett is egy sort.

Szijjártó Péter szombati videójában leginkább úgy öltözött be, mintha Bruce Wayne-nek képzelné magát, és az aláfestő zene is olyan, mintha Batman most készülne megszabadítani Gotham városát a rá leselkedő összes gonosztól.

A körítéshez mérten drámai bejelentést is tett a miniszter:

a magyar kormány megvétózza Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását,

amennyiben nem vonják vissza az orosz gázra kivetett büntetőadót.

Az üzenetet erről már meg is küldték a bolgár kormánynak.

Megírtuk, hogy a bolgár kormány egy 10,2 eurós megawattóránkénti büntetőadót vetne ki a rajtuk keresztül szállított orosz gázra. Ezzel kapcsolatban Balogh Józsefenergetikai szakértő korábban jelezte: a bolgárok által kivetett tranzitdíjat az oroszoknak ki kell fizetniük, különben leáll a szállítás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben egy belgrádi sajtótájékoztatóan azt állította, „Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia közösen lép fel a bolgár tranzitdíjemelés ügyében”, viszont ez nem igaz, ugyanis Bulgária csak az orosz gázra vetett ki büntetőadót a háború miatt.

Az Euractiv arról írt, hogy az orosz Gazprom 2022. február 24-én leállította a gázszállítás Bulgária felé, viszont az országon áthaladó Balkáni Áramlat vezetéken továbbra is szállít gázt Szerbiának, Észak-Macedóniának, és Magyarországnak, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlat vezetéken keresztül Európába. A tranzitdíj októberi emelése Magyarország és Szerbia szerint 20 százalékkal drágította volna a beszerzést a számukra, ugyanakkor Bulgária közölte, hogy a Gazpromnak kell fedeznie a különbséget.

December 11-én Bulgária viszont már visszavonta az emelést, és egyes források már akkor is arra utaltak, hogy tartanak a schengeni csatlakozás megvétózásától.

Szijjártó videóját itt lehet megtekinteni:

(Szijjártó Péter / Facebook)

Valódi Hírek