Kirobbant a balhé: Újabb országot zsarolt meg az Orbán-kormány

Mindenkinek keresztbe tesznek.

Magyarország megzsarolta Bulgáriát azzal, hogy

megakadályozza az ország csatalakozását a schengeni övezethez,

amennyiben Szófia nem vonja vissza az orosz gáz tranzitdíjának emelését, amely megdrágítja Budapest számára az orosz gáz Bulgárián át történő importját – közölte újságírói kérdésre válaszolva Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök az EU-s csúcstalálkozó előtt.

Megírtuk, hogy a bolgár kormány egy 10,2 eurós megawattóránkénti büntetőadót vetne ki a rajtuk keresztül szállított orosz gázra. Ezzel kapcsolatban Balogh József energetikai szakértő korábban jelezte: a bolgárok által kivetett tranzitdíjat az oroszoknak ki kell fizetniük, különben leáll a szállítás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter novemberben egy belgrádi sajtótájékoztatóan azt állította, „Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia közösen lép fel a bolgár tranzitdíjemelés ügyében”, viszont ez nem igaz, ugyanis Bulgária csak az orosz gázra vetett ki büntetőadót a háború miatt.

Az Euractiv arról írt, hogy az orosz Gazprom 2022. február 24-én leállította a gázszállítás Bulgária felé, viszont az országon áthaladó Balkáni Áramlat vezetéken továbbra is szállít gázt Szerbiának, Észak-Macedóniának, és Magyarországnak, valamint a Fekete-tenger alatti Török Áramlat vezetéken keresztül Európába. A tranzitdíj októberi emelése Magyarország és Szerbia szerint 20 százalékkal drágította volna a beszerzést a számukra, ugyanakkor Bulgária közölte, hogy a Gazpromnak kell fedeznie a különbséget.

December 11-én Bulgária viszont már visszavonta az emelést, és egyes források már akkor is arra utaltak, hogy tartanak a schengeni csatlakozás megvétózásától.

„Magyarország hivatalos, bár alacsony szintű üzenetet küldött, hogy ha nem vonjuk vissza a tranzit árának megemelését,

megvétózza a schengeni csatakozásunkat”

– mondta a bolgár miniszterelnök.

Jelenleg még Ausztria támaszt feltételeket Bulgária schengeni csatlakozásának ügyében, az eddig szintén kifogásokat emelő Hollandiával vélhetően hamarosan sikerül dűlőre jutni.

Valódi Hírek