Dobrev Klára: Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, az országba, mindannyiunk jövőjébe (+videó)

Az árnyék-miniszterelnök szerint megbocsáthatatlan, hogy Semmelweis hazájában többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetben.

Szolnokon mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter az árnyékkormány egészségügyi programját.

Dobrev Klára megbocsáthatatlannak nevezte, hogy

2023-ban Semmelweis hazájában többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint balesetben.

Az árnyék-miniszterelnök szerint azonban a kormány ahelyett, hogy cselekedne, inkább titkolózik. Csakhogy Dobrev Klára szerint ez a titkolózás emberéleteket követel.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter az árnyékkormány egészségügyi programbemutatóján.

Az árnyék-miniszterelnök szerint a jelenlegi kormány némán tűri, ahogy leépül az egészségügy. Ennek egyik legfőbb okának azt nevezte, hogy

az állam az OECD-átlagnál jóval kevesebbet költ egészségügyre.

Dobrev Klára az egészségügyet az egyik legfontosabb termelései ágazatnak nevezte, mint mondta, ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, egészséges emberekre van szükségünk:

„Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, az országba,

mindannyiunk jövőjébe.”

Dobrev Klára a szociáldemokrata kormány egyik legfontosabb céljaként a magyarok egészségi állapotának javítását tűzte ki. Hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy 10 éven belül a magyarok várható élettartama elérje az uniós átlagot.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök bemutatja az árnyékkormány egészségügyi programját.

Az árnyék-miniszterelnök erkölcstelennek és tisztességtelennek nevezte, hogy a kormány ma arra kényszeríteni az embereket, hogy magánellátásban gyógyuljanak az állami intézmények helyett. Dobrev Klára egyértelművé tette: az állam feladata a gyógyítás, és az is, hogy megteremtse az egészséges élet feltételeit.

Hozzátette: a szociáldemokrata kormány vállalja, hogy megszünteti majd a területi egyenlőtlenségeket, és

biztosítja az azonos színvonalú egészségügyi ellátást az ország minden területén.

Dobrev Klára ígéretet tett arra is, hogy a szociáldemokrata kormányban lesz egészségügyhöz értő miniszter és önálló egészségügyi tárca is.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter elmondja beszédét az árnyékkormány egészségügyi programbemutató rendezvényén.

Komáromi Zoltán részletesen beszélt az árnyékkormány egészségügyi programjáról.

A kormányváltás után a szociáldemokrata kormány:

  • A tömeges pályaelhagyás megszüntetése érdekében a lehető legrövidebb időn belül többletforrásokat, több állami és uniós pénzt irányít az egészségügybe, és 50 százalékkal megemeli az egészségügyi szakdolgozók, illetve a nem egészségügyi végzettségű, az ellátásban közreműködő dolgozók fizetését.
  • Eltörli a pályaelhagyást fokozó szolgálati jogviszonyt, a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve kidolgozza az új orvosi jogállást, amely lehetővé teszi egy új orvosi életpályamodell kialakítását.
  • Újra lehetővé teszi a nyugdíjas orvosok és szakápolók foglalkoztatását, pénzügyi és adminisztratív korlátozások nélkül.
  • Megállítja a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának elviselhetetlen növekedését az állami támogatás arányának növelésével, a gyógyszertámogatási rendszer átalakításával.
  • Leállítja az önkormányzati szakrendelők és a jól működő magánszolgáltatók (például a CT, MR, illetve laboratóriumi szolgáltatások) tervezett államosítási folyamatát. És lehetőség lesz az államosított szolgáltatások újbóli önkormányzati, illetve az állammal együttműködő magánszolgáltatók általi ellátására.
  • Újraszervezi a szétvert sürgősségi és ügyeleti ellátást, illetve a mentőszolgálatok és a betegszállítás működését.
  • Az ápolásra szoruló időskorúak számának növekedése miatt kiemelten fejleszteni fogja az állam által finanszírozott tartós ápolást és gondozást.
  • Biztosítani fogja a családon belüli ápolás feltételeit, beleértve az ápolással foglalkozó családtag ilyen tevékenységének munkaként, közfeladatként, illetve nyugdíjra jogosító munkaviszonyként történő elismerését is.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter az árnyékkormány egészségügyi programbemutatóján.

Videó:

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek