Durva baleset történt a hazai vasúton; vádat emelt az ügyészség

A vádirat szerint mindkét mozdonyvezető hibázott.

A Veszprémi Járási Ügyészség a minap a vasúti közlekedés súlyos egészségromlást okozó veszélyeztetése miatt vádat emelt két mozdonyvezető ellen, akik még tavaly nyáron ütköztek össze szerelvényeikkel Budapest és Balatonfüred között.

Az ügyészség pénteki közleménye szerint 2022. július 11-én, délután az egyik mozdonyvezető egy villany vontatójárművel a tiltó jelzés és a forgalmi szolgálattevő engedélye nélkül kezdett tolatásba a balatonfüredi vonalon.

Épp akkor érkezett a helyszínre a Budapest felől Balatonfüredre közlekedő személyvonat, amelynek vezetője a 40 kilométer per órás sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyva 77 kilométer per órával közlekedett – olvasható a vádiratban.

Mindkét mozdonyvezető észlelte az azonos vágányon felé közlekedő másik szerelvényt, próbálták elkerüli a balesetet. A tolató mozdony 27 éves vezetője az ellenkező irányba indult, a személyvonat 37 éves vezetője pedig hangjelzést adott és vészfékezett, de a szerelvény ennek ellenére

utolérte a tolatásból menekülőre váltó mozdonyt, és összeütköztek

– tájékoztatott az ügyészség.

A balesetben a személyvonat 2 utasa töréses, egy másik pedig könnyebb sérüléseket szerzett. Az egyik érintett a sérülésekkel összefüggően

súlyos egészségromlást jelentő kórós elváltozást szenvedett

– közölték.

A vádirat szerint a baleset egyrészt a szabálytalan tolatás, másrészt a személyvonat sebességtúllépése miatt következett be, tekintettel arra, hogy a sebességkorlátozás betartásával a személyvonat vészfékezés nélkül is meg tudott volna állni és el tudta volna kerülni az ütközést – áll a közleményben.

Az ügyészség a mozdonyvezetőkkel szemben pénzbüntetést, valamint a vasúti járművezetéstől való eltiltást indítványozta a Veszprémi Járásbíróságnál.

Valódi Hírek