Kutatás igazolja: Méretes zakó vár a Fideszre tavasszal Budapesten

Az IDEA felmérése szerint jelentős a különbség a két tábor között.

A sokszor magától értetődően ellenzékinek tekintett Budapesten azok a szavazók vannak a legtöbben, akika Fidesz-KDNP listájára adnák a voksukat egy parlamenti választáson. A fővárosi erőviszonyok azonban ennél bonyolultabbak: mivel a kormánypártok dominanciája a fővárosban az országos átlagnál jóval elenyészőbb, egyes ellenzéki pártok népszerűsége viszont magasabb, az ellenzéki pártoknak egy sikeres választási együttműködés esetén akár

magabiztos többsége is lehet Budapesten

– derült ki az IDEA Intézet 2023 augusztusa és novembere között elvégzett vizsgálatából.

Az eredmények azért is érdekesek, mert a következő önkormányzati választáson – a vonatkozó törvények megváltoztatása után – a Fővárosi Közgyűlés összetételét a budapesti listás szavazati arányok határozzák majd meg – jegyezték meg friss közleményükben.

Mint írták, az IDEA Intézet országosan reprezentatív, nagymintás kérdőíves felmérésekkel folyamatosan kutatja a hazai pártok aktuális népszerűségét. Az adatfelvételekhez használt minták mérete havi rendszerességgel, csak az országos eredmények becslésére ad lehetőséget, de több hónapra vonatkozó, összevont adatbázisok elemzésével arra is mód nyílik, hogy a fővárosiak pártpreferenciáiról is megbízhatóbb képet alkossanak.

Így a 2023 augusztusa és novembere között elvégzett felmérések adataiból az olvasható ki, hogy Budapesten és országosan a Fidesz-KDNP a legnépszerűbb párt, a Demokratikus Koalíció pedig – a legerősebb ellenzéki formációként – a második helyen áll a népszerűségi listán – tájékoztattak.

Forrás: IDEA Intézet

Ugyanakkor a kormánypártok népszerűsége, amely

hónapok óta lassú csökkenést mutat országos szinten is,

Budapesten az átlagnál is alacsonyabb: 2023 végéhez közeledve

a fővárosiaknak csak szűk egynegyede támogatta volna a jelenlegi kormánypártokat

egy parlamenti választáson (24%). Ez a biztos szavazók körében 36%-os szavazati arányt jelent, amely jóval elmarad a Fidesz-KDNP országos támogatottságától – írták.

Ezzel párhuzamosan a második legerősebb párt,

a DK támogatottsága egy kicsivel magasabb az országos átlagnál Budapesten (15%),

a fővárosi biztos szavazóknak majdnem egynegyede (23%) a Demokratikus Koalíciót támogatta volna egy parlamenti választáson 2023 végén – mutattak rá.

A Fidesz-KDNP-n és a DK-n kívül a fővárosban is csak a Momentum (11%), az MKKP (10%) és a Mi Hazánk (7%) érte volna el az 5%-os parlamenti választási küszöböt. A teljes budapesti népesség körében a Momentum és a kutyapárt 7%-os, a Mi Hazánk 6%-os támogatottsággal bír – áll az IDEA közleményében.

2023 végén a fővárosi pártpreferencia-adatok annak ellenére, hogy a pártok népszerűségi listájának élén a kormánypártok állnak, viszonylag

magabiztos ellenzéki többséget jeleznek Budapesten.

Az azonban kérdéses, hogy az ellenzéki szavazók magasabb számaránya egy esetleges listás szavazás alapján mekkora többséget eredményez a 2024-es önkormányzati választás után létrejövő, új Fővárosi Közgyűlésben – fogalmaztak.

Az 2023-as év végi eredmények alapján kétségtelenül mutatkozik nagy esély van az ellenzéki többség megszerzésére, de az messze nem vehető biztosra még akkor sem, ha az egykori ellenzéki összefogás pártjainak együttműködése jórészt továbbra is fennmarad majd a Fővárosi Közgyűlésben – írták.

2023 végén a kormánypártok 36%-os szavazati arányával szemben a korábbi ellenzéki összefogás pártjainak valamelyikére a fővárosi biztos szavazók 43%-a szavazott volna, amelyhez adott esetben nagy valószínűséggel még hozzá lehet számítani a Nép Pártján (2%) és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (1%) támogatóit is – ismertették az adatokat.

Azonban az ellenzéki pártok biztos szavazóinak aránya jelenleg akkor is az 50%-os szint alatt marad, ha az egyes pártok szavazati arányait összeadjuk (46%), márpedig a választások során a szövetséges pártok szavazati arányai nem feltétlenül adódnak össze ennyire direkt formában – tették hozzá.

Mindent egybevetve kijelenthető, hogy a fővárosi felnőttek között

jóval többen vannak az ellenzéki pártok szavazói, mint a kormánypártok hívei.

Az viszont, hogy ez az önkormányzati választásokon elegendő lesz-e, és mekkora ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés megalakulását jelenti, még meglehetősen bizonytalan – olvasható a közleményben.

Hangsúlyozták: sok múlik azon, hogy az ellenzéki pártok tudják-e legalább szinten tartani, vagy esetleg növelni támogatottságukat a következő választási kampány során, illetve fontos lehet az is, hogy az ellenzéki és a kormánypárti szavazók választási hajlandósága hogyan alakul majd a következő hónapokban.

Megjegyezték, hogy a tárgyalt eredmények több mint fél évvel a választások előtti állást tükröznek. A levont következtetéseket parlamenti választásokra vonatkozó pártpreferencia adatokra támaszkodva alakították ki, így a jövőre vonatkozó lehetséges forgatókönyveket kellő fenntartással érdemes kezelni – hívták fel rá a figyelmet.

Valódi Hírek