Dávid Ferenc: Fico és Orbán minősít

Vélemény.

„Ukrajna a világ legkorruptabb országai közé tartozik, és mi a túlzott pénzügyi támogatást ahhoz a garanciához kötjük, hogy az európai (köztük a szlovák) pénzeket nem sikkasztják el

mondta Robert Fico kormányfő október végén, a legutóbbi EU-csúcsértekezlet utáni sajtótájékoztatóján.

Eltelt másfél hónap és Orbán Viktor sem akart lemaradni szlovák kollégájától. Párizsban – egy interjú keretében így nyilatkozott észak-keleti szomszédunkról: „Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országaként ismert”.

Nem fogok a minősítés valóságtartalmával foglalkozni, inkább egy kis kitekintésre vállalkozom. Több mint két évtizede a Transparency International (TI) közzéteszi éves korrupcióérzékelési indexét (Corruption Perceptions Index, CPI), mely az országokban tapasztalható korrupció szintjét mutatja meg szakértők becslése és közvélemény-kutatások alapján.

A TI 2022-ben közzétett jelentése Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb tagállamaként jelölte meg,

ami a Romániát és Bulgáriát is magába foglaló 27-es mezőnyben elég szégyenteljes teljesítmény. A magyar miniszterelnök erről a gyalázatos helyezésről sohasem beszél, és a mostani Le Point nevet viselő francia hetilapnak adott interjújában is „elfelejtett” említést tenni arról, hogy hazánk a korrupció tekintetében bizony EU-s sereghajtó.

A világ országainak összesített listáján hazánk a 77. helyre csúszott le, holtversenyben Trinidad és Tobagoval, Burkina Fasoval és a Salamon szigetekkel. Szlovákia a 49. ebben a rangsorban. (Ezen a 2022. évi listán 101 ország szerepel, Ukrajna és Oroszország nem fért be az első százegybe.) És hogy melyek a legkevésbé „fertőzött” országok? Nincs meglepetés: Dánia, Új-Zéland, Finnország, Norvégia, Svédország – fejlett, demokratikus államok.

Van azonban egy 180 országot tartalmazó, korábbi TI-rangsor is, ez a 2019-es állapotot tükrözi. Azon Magyarország még a 70. helyen volt, és mint fent említettem, ma már sajnos rosszabbul állunk. Ami viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy a bővített (180-as) rangsorban megtaláljuk Ukrajnát és Oroszországot is, nem túl előkelő helyen. A tabella még az orosz-ukrán háború előtt időszakról készült.

Figyelem: Ukrajna a 126., Oroszország a 137.

Tehát a TI mérése szerint 2019-ben Ukrajna kevésbé volt korruptnak minősíthető ország, mint az őt aljasul megtámadó agresszor. Az teljes joggal vélelmezhető, hogy a több mint másfél éve tartó háború csak ronthatta mindkét hadviselő fél korrupciós indexét/megítélését/helyezését, de ebből egyáltalán nem következik, hogy helyet cseréltek és Oroszország kevésbé lenne korrupt, mint Ukrajna.

A két kelet – közép európai „ász” a megtámadott és az élet-halál harcot Ukrajnát gondolkodás nélkül erkölcsileg romlottnak, a világ egyik legkorruptabb országának nevezte. Egyikőjüknek sem jutott eszébe a saját hazájának dicstelen helyezése, és az aztán meg pláne nem, hogy Oroszországot bármilyen negatív jelzővel minősítsék. Orbán és Fico nyilatkozata alapján kizárólag Ukrajna a megvesztegetés, a hűtlen kezelés és a mutyizás hazája; szerintük az aljas katonai támadást indító Oroszországról mindez nem mondható el.

December 9. – az ENSZ Közgyűlés határozata alapján –, Korrupcióellenes Világnap. A jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet a korrupció romboló gazdasági és társadalmi hatására és az ellene való védekezés fontosságára. Sajnálatos, hogy Fico és Orbán erről nem nyilatkozik, hanem mindketten inkább a véres háborúba kényszerült Ukrajnát ostorozzák. Pedig lenne elég tennivalójuk hazájukban is a korrupció visszaszorítására irányuló küzdelemben!

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek