Hatalmas perpatvar lett Novák Katalin dubajozásából: Kiakadtak a környezetvédők

Többek között a köztársasági elnököt is képmutatónak vélik.

Mint írtuk, Novák Katalin pár napja Dubajba látogatott egy klímacsúcsra, ahol több mint 150 állam- és kormányfő gyűlt össze, hogy az éghajlatváltozással szembeni fellépésről értekezzenek.

A környezetvédők azonban képmutatónak nevezik többek között a köztársasági elnököt, aki magángéppel utazott a távoli országba csakúgy, mint például a brit delegáció: III. Károly király, David Cameron külügyminiszter, valamint Rishi Sunak miniszterelnök. Utóbbiak mind külön-külön gépeken utaztak – részletezte a minap a 24.hu.

Novák egy honvédségi Airbus A319-on érkezett Dubajba, előtte azonban beugrott Abdel Fattáh al-Szíszí egyiptomi elnökhöz, akivel gazdasági és felsőoktatási együttműködésről egyeztetett.

Utazása során – a lap számításai szerint – 26 tonnányi kerozinnal szennyezhette a környezetet a köztársasági elnök, így érthető a természetvédők heves reakciója, amellyel hangsúlyozták, hogy Novák – és hozzá hasonlóan a többi politikus –

épp egy klímacsúcsra utazott.

A kalkuláció szerint a gépe körülbelül 65 tonna szén-dioxidot eresztett a levegőbe. A portál az összehasonlítás kedvéért megjegyezte, hogy egy átlagos európai háztartás szén-dioxid-kibocsátása egy év alatt körülbelül 7,5 tonna.

Novák dubaji felszólalására mellesleg az LMP is dühösen reagált. Mint közölték, a köztársasági elnök mondandója csúsztatásokkal és valótlanságokkal volt tele, ezzel pedig szerintük csak azt sikerült bizonyítani, hogy kizárólag az Orbán-kormánnyal szemben lehet ma Magyarországon zöldpolitikát csinálni.

A portál kereste Novákot az ügyben, többek között arról érdeklődtek, hogy a köztársasági elnök osztja-e a környezetvédelmi szervezetek bírálatát. Válasz azonban egyelőre nem érkezett a politikustól.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/02/varatlan-fordulat-egy-kirallyal-talalkozott-novak-katalin-video

Valódi Hírek