Dávid Ferenc: Nincs zsákodban semmi jó; sem alma, sem mogyoró!

Itt a gazdasági zuhanás következménye!

Varga Mihály azzal vezette fel a meghallgatást, hogy a pandémia és háború hatásával kell megbirkóznia a gazdaságnak, de ilyen körülmények között is visszatért Magyarország a növekedési pályára: a harmadik negyedévben már nőtt a GDP, stabil a munkaerőpiac, emelkednek a reálbérek szeptember óta.

Szerinte növekszik a magyar gazdaság iránti bizalom, amit többek között az állampapír-vásárlás felpörgéséből is látszik, november egyik napján 384 milliárd forintért jegyeztek le államkötvényt, ami rekordnak számít.

A miniszter azt mondta, a költségvetés helyzete stabil annak ellenére, hogy késlekednek az uniós források, így ezeket előfinanszírozni kénytelen az állam. Mindemellett az államadósság csökkentése folytatódik idén is, 0,4 százalékkal lesz kisebb GDP-arányosan, mint tavaly (telex.hu – tudósítás Varga Mihály miniszter november 28-i parlamenti meghallgatásáról).

Eltelt néhány nap, és a „hurráoptimista” kormányzati hangulat elkezdett mérséklődni. Magyarország Kormánya ugyanis december 5-én úgy döntött, hogy Költségvetési Munkacsoportot hoz létre Varga Mihály pénzügyminiszter vezetésével. (Korábban volt növekedési és versenyképességi kabinet is, de ez megszűnik, és beleolvad a gazdasági kabinetbe. A változások ráadásul nem álltak meg itt: a gazdasági kabinetet a pénzügyminiszer helyett Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni, és Varga Mihály már tagja sem lesz ennek a kabinetnek.)

A költségvetési munkacsoport feladata az állami költségvetés egyensúlyának szigorú védelme. A fegyelmezett gazdálkodás érdekében a munkacsoportot vezető pénzügyminiszter erős jogkört kap, akár vétójoggal is élhet. A munkacsoport jóváhagyása nélkül semmilyen javaslat nem kerülhet a kormány elé.

Most akkor mi van? Annyira jó a helyzet, hogy „költségvetési kommandót” kellett gründolni azonnali hatállyal, amelynek korlátlan jogkörrel rendelkező parancsnoka az ország pénzügyminisztere. Érdemes emlékezni: a GDP (bruttó hazai termék) arányos hiányt eredetileg 3,9 százalékra tervezték, ősszel 5,2 százalékra módosították, és lehet, hogy advent első vasárnapját követően rájöttek, hogy az 5,2 százalék is csak vasszigorral tartható (ha egyáltalán tartható)?

2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6 százalékkal mérséklődött.

Tehát a negyedik negyedév első (az év tizedik) hónapjában még mindig vergődik a magyar ipar, azaz továbbra is lejtmenetben van. Orbán, Nagy Márton, Varga Mihály folyamatosan fellendülésről szónokol, de a számok (sajnos) mást mutatnak. Felhívom a figyelmet arra, hogy az októberi teljesítés még a szeptemberihez képest is romlott, tehát nem történt fordulat az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ágban!

De lépjünk tovább, nézzük meg a bolti kiskereskedelem volumenadatai, ez is benne van a Mikulás puttonyában. Tavaly december óta szűkül a lakosság kiskereskedelmi vásárlásának volumene, alacsony jövedelműek milliói – a nyomorúság kényszeréből eredően – vonják meg maguktól és családjuktól a legalapvetőbb árucikkek fogyasztását.

Nézzék csak a KSH-számokat! 2023. októberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 1,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. 2023. január–októberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A gazdasági Mikulás-mondóka így is szólhatott volna 2023. december 6-án:

„Nincs zsákodban semmi jó, sem alma, sem mogyoró!”

Dr. Dávid Ferenc

Valódi Hírek