Súlyos botrány: Felkavaró részletek derültek ki az Írországban lekapcsolt magyar bűnszervezetről

Az egyik legnagyobb európai kábítószer-kereskedő szervezethez tartoztak.

Kiderült, ki az a két magyar férfi, akiket 8 millió euró (mintegy 3 milliárd forint) értékű heroinnal kapcsoltak le a múlt hét pénteken Írországban – írta a hvg.hu.

Az ír rendőrség közlése szerint ők az egyik legfontosabb európai kábítószer-kereskedő szervezethez, a Kinahan-klánhoz tartoznak. Az egyik férfi a repülős körökben ismert nyugalmazott vadászpilóta, a 62 éves N. Zoltán, a másik pedig a 49 éves A. Ignác.

Az információk szerint N. Zoltán a rendőröknek elmondta, ő úgy tudta, nem kábítószert, hanem mikrochipeket szállítottak a repülőn. A. Ignác ugyanakkor már azt vallotta,

kényszerítették, hogy részt vegyen az akcióban

és csak a családja miatt vett részt a szokatlan „műveletben”.

N. Zoltán 1994 júliusában még aktív vadászpilótaként befogott és a kiszorított a magyar légtérből egy szerb MIG-21-es típusú vadászgépet, amiért őrnaggyá is előléptették. A férfi azóta gyakran nyilatkozik a sajtónak is. Az ír hatóság megosztott egy fotót is az általuk elfogott gépről, amelyről megállapították, hogy

egy magyar tulajdonú gépről van szó.

A műveletet követően Justin Kelly rendőrfőnök-helyettes kijelentette: ez egy rendkívül jelentős heroinlefoglalás, és az ilyen típusú kábítószert közösségeinkbe szállító bűnözői hálózatok megzavarásának fontosságát megerősítette a közelmúltbeli dublini túladagolási hullám is.

Hozzátette: világszerte a bűnüldöző szervek azt tapasztalják, hogy a kábítószer-csempészetre egyre inkább az általános repülést (nem kereskedelmi célú repülést) használják fel. Ez a művelet megmutatja a több ügynökség közötti együttműködés fontosságát – hangsúlyozta, majd kifejezte elismerését az összetett műveletben részt vevő összes személyzet elhivatottságáért és professzionalizmusáért.

„A Garda National Drugs and Organised Crime Bureau (GNDOCB) és a Revenue Customs Service által a transznacionális szervezett bűnözést célzó, folyamatban lévő nyomozások részeként a lehallgatást követően ma reggel

8 millió eurót meghaladó becsült utcai értékű diamorfium került vissza.

Két (40 és 60 év körüli) férfit tartóztattak le szervezett bűnözés gyanúja miatt, és jelenleg a 2006-os büntetőjogi törvény 50. szakaszának rendelkezései értelmében őrizetben tartják őket egy Garda állomáson Kildare megyében. A vizsgálatok jelenleg is folynak”

– közölték.

(An Garda Síochána/Facebook)

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek