Bekeményít Vlagyimir Putyin: Súlyos figyelmeztetést küldött a világnak az orosz vezető

Fokozzák az „aktivitást”.

„Oroszország fokozni fogja aktivitását a világpolitikában”

– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kremlben, 21 új külföldi nagykövet megbízólevél-átadásán.

„Arra számítunk, hogy a velünk való kapcsolatban minden nemzetközi partnerünk betartja az egyenlőség és az érdekek kölcsönös figyelembe vételének elvét.

Bárki bármit is szeretne, a világ ügyeiben való aktivitásunk csak növekedni fog”

– figyelmeztetett Putyin, hozzátéve: „Moszkvának nincsenek ellenséges szándékai senkivel szemben” (?).

Rámutatott: 2024-ben Oroszországnak lesz az első soros elnöke a kibővített BRICS-tömörülésnek, amely következő csúcstalálkozóját októberben Kazanyban tartja. Azt mondta, „Moszkva segíteni fogja a csoport új tagjait a harmonikus beilleszkedésben”, hozzá kíván járulni a BRICS szerepének növeléséhez a globális napirenden szereplő sürgető kérdések kezelésében, valamint erőfeszítéseket kíván tenni a belső átfogó stratégiai partnerség megerősítésére, a gazdasági, pénzügyi és más területeken való együttműködés fejlesztésére.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként továbbra is hozzá fog járulni „a kiélezett regionális és globális problémák megoldásához” (?), az egyenlő és oszthatatlan biztonságot garantáló megközelítések védelméhez és a nemzetközi gazdasági kapcsolatok „tisztességes rendszerének kialakításához”, amely „mentes a tisztességtelen versenytől, az egyoldalú szankcióktól

és a politikai indíttatású korlátozásoktól”

– mondta.

„Oroszország kész szoros partnerségi együttműködést kialakítani minden olyan országgal, amely kölcsönösséggel válaszol”

– közölte Putyin.

„Ami Oroszországot illeti, mi független, következetes és elvi alapú külpolitikai irányvonalat folytattunk és folytatunk. Nyitottak vagyunk a konstruktív partnerségre kivétel nélkül minden országgal, és nem fogadjuk el a blokkalapú konfrontációt, semmilyen lépést, amely ellentétes az ENSZ Alapokmányával”

– magyarázta a diktátor.

„A világ a turbulencia állapotában van, radikális átalakuláson megy keresztül. A fő tendencia azonban az, hogy a korábbi egypólusú rendszert

új, igazságosabb, többpólusú világrend váltja fel”

– hangoztatta.

Az új német nagykövethez intézve szavait Putyin egyebek között kifejtette: az Oroszország és Németország közötti kapcsolatok befagyasztása egyik félnek sem kedvez. A brit misszióvezetőhöz szólva kifejezte készségét a kapcsolatok javítására Nagy-Britanniával.

(MTI)

Valódi Hírek