Bejelentették: Megváltoztatják a lakossági napelemes pályázat szabályait

Itt vannak a részletek.

Az eredetileg tervezett 4 kilowattos helyett akár 5 kilowattos rendszert és 8 kilowattos tároló helyett akár 10 kilowattos tárolót is engednek telepíteni – jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján tartott beszédében Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.

A Portfolio beszámolója szerint az államtitkár előadásában a naperőművekkel és az energiatárolással kapcsolatos kormányzati tervekről többek között kiemelte: a kormány hálózatfejlesztésre legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig.

Emlékeztetett, január 1-jétől feloldják a visszatáplálási tilalmat és visszaengedik az ország területének 94 százalékán a lakossági napelem telepítéseket, ez a háztartásoknak nagyjából a 86 százalékát fedi le.

Horváth Viktor azt mondta, a 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben változás lesz az eredetileg tervezetthez képest: az eddigi korlátok értelmében a támogatási rendszerben maximum 4 kilowattos háztartási napelem mellé legfeljebb 8 kilowattórás tárolóegység telepítése szerepelt. Jelezte, ezt most kibővítik: a legfeljebb 5 kilowattos kapacitású háztartási napelem mellé legfeljebb 10 kilowattórás tárolóegységre lehet pályázni.

A beruházási költség kétharmadát fedezi a program a háztartások számára, a megtérülési idő pedig körülbelül tíz év lesz – ismertette.

 

Valódi Hírek