Ütött az óra: Kíméletlen ítéletre számíthat Orbánék utolsó reménysége

Aggódhat Donald Trump.

Tanya Chutkan szövetségi bíró elutasította Donald Trump volt amerikai elnök arra vonatkozó kérelmét, hogy az elnöki mentelmi jogra hivatkozva ejtsék az ellene felhozott 2020-as elnökválasztás befolyásolásával kapcsolatos vádakat – írta a BBC.

Donald Trump ügyvédjei szerint „elnöki kötelességei közé tartozott” a választási eredmény megkérdőjelezése. A bírónő ugyanakkor nem talált jogalapot arra, hogy a volt elnök ellen ne indulhatna büntetőper.

„Bármilyen mentességeket is élvezzen egy hivatalban lévő elnök, az Egyesült Államoknak egyszerre csak egy vezetője van”

– közölte Chutkan, hozzátéve: Trump korábbi pozíciója

„nem ruházta fel őt a királyok isteni jogával, hogy kikerülje a büntetőjogi felelősségre vonást”.

Donald Trump az első amerikai elnök, aki ellen megtörtént a vádemelés. Így ez az első olyan bírósági döntés az Egyesült Államok történetében, amely kimondja, hogy

az elnökök ellen ugyanúgy indítható büntetőeljárás, mint bármely más állampolgár ellen.

„A korrupt baloldaliak kudarcot fognak vallani, Trump elnök pedig tovább fog harcolni Amerikáért és az amerikaiakért, többek között azzal, hogy magasabb bíróságokon támadja meg ezeket a jogtalan döntéseket”

– magyarázta Trump egyik szóvivője a CBS-nek.

A tervek szerint márciusban kezdődik Trump január 6-ai zavargásokkal kapcsolatos büntetőpere, de New York állam főügyésze egy másik pert is indított Trump és fiainak cégcsoportjai ellen, mert a vállalatok ingatlanjait a valósnál magasabb áron tartották nyilván, hogy ezzel jobb feltételekkel kapjanak hitelt és kössenek biztosítást. Ezzel 10 éven keresztül tévesztették meg üzletfeleiket. A hivatalos dokumentumok szerint Trump a bankoknak és biztosítóknak adott pénzügyi kimutatásokban több mint 3,5 milliárd dollárral gyarapította nettó vagyonát.

(bbc.com / 444.hu nyomán)

Valódi Hírek