Hatalmas botrány: Orbánnal akart találkozni, ezért nem engedték ki Ukrajnából Porosenko volt elnököt

Nem engedték át a határon.

Petro Porosenko volt ukrán elnök pénteken indult el Lengyelország felé, de az ukrán határőrök nem engedték ki az országból. A Kyiv Independent az Ukrán Biztonsági Szolgálatra (SZBU) hivatkozva azt írja, hogy Porosenko

Orbán Viktorral készült találkozni, egy ilyen egyeztetés az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen, ezért akadályozták meg Petro Porosenko külföldre utazását.

Mint írják: az ukrán tisztségviselők jelenleg csak különleges engedéllyel hagyhatják el az országot, és bár Porosenko rendelkezett ilyennel, azt a parlament alelnöke, Olekszandr Kornyijenko visszavonta, azonban ennek okát nem közölte.

Mint ismert: Porosenko a jelenlegi ukrán elnök, Zelenszkij legfőbb ellenlábasa.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint a találkozót az orosz propaganda arra használta volna fel, hogy megossza az ukrán lakosságot, és csökkentse a külföldi támogatásokat. Ehhez felerősítenék azt a narratívát, hogy a „mielőbbi béke” érdekében az ukrán vezetésnek ki kell egyeznie Moszkvával. A műveletbe egyes ukrán politikusokat is bevonhatnak, amikor harmadik országba látogatnak, erre készülhetett Porosenko is.

(Kyiv Independent / hvg.hu)