Itt a kegyetlen bosszú: Kicsináltak Orbánék egy fontos intézményt

Államosítják.

Átalakul az Országos Meteorológiai Szolgálat: január 1-jétől feladatait a magyar állam 100 százalékos tulajdonában lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át, ráadásul a jogutód teendőinek sora is bővül – derült ki az Energiaügyi Minisztérium friss jogszabálytervezetéből.

A kormány mellesleg december 8-ig várja az észrevételeket, a nemzeti meteorológiai szolgáltatóról és a meteorológiai tevékenységekről szóló kormányrendelet tervezetét ugyanis társadalmi egyeztetésre bocsátották.

Mint írták, az állami meteorológiai tevékenység kiterjed:

  • a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetésére, a meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítására,
  • a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és meteorológiai információk közzétételére,
  • a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítására,
  • az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatására,
  • valamint az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és meteorológiai előrejelzések biztosítására.

Megjegyezték, hogy a társaság a számítások és elemzések alapján a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig a környezetvédelemért felelős miniszternek jelentést készít majd.

Egyébként várható volt, hogy Orbánék lecsapnak az intézményre, hiszen korábban volt már konfliktus az kormány és az Országos Meteorológiai Szolgálat között. A meteorológusok 2022 augusztus 20-ra riasztást adtak ki az ország teljes területére. Reakcióként az erre szakosodott operatív törzs elhalasztotta az aznapi ünnepségeket. Az eső és a szélvihar azonban elmaradt.

A kormánypárti média pedig egy napon belül a szakemberek ellen fordult, akik hiába kértek elnézést a szakmájukban teljesen elfogadott „hibáért”, azonnal rájuk hárították a felelősséget, amiért el kellett halasztani a sokmilliárdos rendezvényt. Rövidesen az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét, Radics Kornéliát, valamint szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát is menesztették.

Valódi Hírek