Ezt nem láttuk jönni: Váratlan pofont kapott Orbán a volt szlovák kormányfőtől

Nem finomkodott.

Szlovákiában szeptemberben előrehozott parlamenti választásokat tartottak, miután tavaly decemberben megbukott Eduard Heger kabinetje. A kormány bukása után Zuzana Čaputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, májusban azonba Heger a felmentését kérte az államfőtől, aki ezután szakértői kormányt nevezett ki. Ennek lett miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke.

„Nekem soha nem voltak politikai ambícióim, nem is gondoltam ilyen lehetőségre. A parlament nem szokta átadni a hatalmat a köztársasági elnöknek, de tavaszra minden annyira szétesett Szlovákiában, hogy az elnöknőnek lépni kellett”

– mondta Ódor a 444-nek adott interjújában. A beszélgetés apropója, hogy Ódornak Mindentudók kézikönyve címmel jelent meg ismeretterjesztő könyvének magyar kiadása.

A könyvben Ódor ír az Orbán-rendszerről, a demokrácia leépüléséről, például

csendes-óceáni banánköztársasághoz hasonlítja Magyarországot.

Azt mondta, többször is találkozott Orbán Viktorral, ezek „korrekt beszélgetések voltak, nem volt semmilyen feszültség”. Ezeken a beszélgetéseken általában a szlovák belpolitika volt a téma.

Valódi Hírek