Döbbenet: Leleplezte Ujhelyi, amit Orbánék el akartak rejteni, mert szörnyen kínos (+videó)

Megvannak a bizonyítékok.

„Van egy fideszes dokumentum, amelynek nyomait Orbánék jól dokumentálható módon igyekeznek mindenhonnan eltűntetni, szerencsére nem teljes sikerrel.

Ebben a fontos kötetben a mostani hatalom számára ugyanis kifejezetten kínos, a Fidesz teljes pálfordulását bizonyító vállalások szerepelnek.

Azt hitték, hogy letagadhatják. Rosszul hitték, én szereztem egy utolsó példányt”

– kezdte legújabb videóját Ujhelyi István.

Az EP-képviselő a „Politikai Szemtanú” című sorozat friss epizódjában arra a 2009-ben bemutatott EP-választási dokumentumra hivatkozott, amely jelenleg a Fidesz utolsó írásos, azaz elvileg ma is hatályos programja.

Ujhelyi megosztotta, hogy a szóban forgó dokumentum korábban elérhető volt a Fidesz honlapján, ám a pártközpont nemrég törölte azt a bemutatóról szóló bejegyzésekben lévő fotókkal, videókkal együtt – utóbbiak elérhetetlenek.

Mint mondta, Orbánék számára valószínűleg kínos lett a dokumentum tartalma, az akkori vállalásaik és véleményük ugyanis gyökeresen szembe megy azzal, amit napjainkban mondanak és gondolnak az Európai Unióról, illetve hazánk uniós tagságáról.

Ujhelyi hangsúlyozta: „elhivatott Európa-párti szociáldemokrataként” úgy gondolja, hogy ha a Fidesz hatalomra kerülve azt képviselte és teljesítette volna, amit ebben a programban leírt, akkor most egy jobb, európaibb Magyarországon élnénk. Ugyanakkor Orbánék a leírtak ellenkezőjét tették – mutatott rá a politikus idézve több sort a fideszes választási programból.

Többek között felolvasta Orbánék azon vállalását, miszerint egyértelműen kiállnak és támogatják az Európai Ügyészség felállítását, jogköreinek bővítését. Felidézte azt is, hogy az EU ellen most szabadságharcot folytató Fidesz nemrég még azt írta:

„(…) jogkövető, hiteles tagállammá kell végre válnunk, törekvéseinket az Unió mindenki által osztott alapelveihez és céljaihoz kell igazítanunk”.

Ugyancsak érdekes része a dokumentumnak, ahol a Fidesz arról ír: a közös európai értékek és elvek érvényre juttatását nem lehet mérlegelés tárgyává tenni, az EU-t pedig fel kell ruházni olyan eszközökkel, amelyek a tagokat az értékek folyamatos képviseletére és az alapelvek betartására kötelezi.

Ujhelyi mindemellett bemutatta azt az „érvelő kártyát” is, amelyet annak idején a kopogtató Fidesz aktivisták kaptak segítségként és amelyen az EP-választáson való részvétel fontossága melletti érvek között az szerepel: az Európai Parlament egy fontos intézmény, amelynek tagjain keresztül a magyar emberek közvetlen hatást tudnak gyakorolni az EU működésére.

Ehhez képest a Fidesz most az EP súlytalanságáról és hasztalanságáról, felszámolásáról beszél – mutatott rá Ujhelyi.

„Röhej, szánalom, abszurditás”

– foglalta össze videójában az EP-képviselő.


(Ujhelyi István/Politikai Szemtanú/YouTube)

Valódi Hírek