Dobrev Klára: Megmutatjuk az erőt, amivel a Fidesz legyőzhető! (+videó)

Dobrev Klára közölte, egy szociáldemokrata kormány vissza fogja adni a városok és Budapest szuverenitását.

Budapesten mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer és Bősz Anett főpolgármester-helyettes az árnyékkormány a budapesti és agglomerációs programját.

Dobrev Klára hangsúlyozta, bármihez is nyúlt a kormány az elmúlt 13 évben, az tönkrement. Az államigazgatásnak egyetlen területe sincs, amely jobb lett volna. Az árnyék-miniszterelnök szerint ennek egyik látványos példája, ahogy a Fidesz kiüresítette az önkormányzatokat, a forrásokat elvette.

„Látjuk az egészségügyben, az oktatásban, és Budapesten is, hogy a kormánynak nincs más célja, mint elvonni az erőforrásokat és miután minden pénzt elvettek,

mindent és mindenkit magukra hagynak”

– hívta fel a figyelmet Dobrev Klára, kiemelve: véget kell vetni annak, hogy a kormány beleszól egy város szociális ellátásának megszervezésébe. Az árnyék-miniszterelnök jelezte, „egy szociáldemokrata kormány vissza fogja adni a városok és Budapest szuverenitását”.

Dobrev Klára az önkormányzati választásokkal kapcsolatban azt mondta, a budapestiek felelőssége is, hogy megmutassák az erőt:

a Fidesz legyőzhető.

„A választások itt, Budapesten nemcsak arról fognak szólni, hogyan működik jól a város, hanem arról is, hogyan tudunk hitet adni ennek az országnak, hogy végre egy tisztességes, szociáldemokrata, európai köztársaság legyünk.”

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszter azzal kezdte beszédét, hogy a szociáldemokrata kormány partnernek fogja tekinteni az önkormányzatokat, nem a központi parancsok puszta végrehajtójának. A XVIII. kerület polgármestere szerint a kormányváltás fogja garantálni a 2030-ig szóló, hétéves Budapest-program végrehajtását, amely a főváros négy nagy problémájára,

  • a közlekedésre,
  • lakhatásra,
  • köztisztaságra
  • és a közbiztonságra kínál megoldást.

A Budapest 2030 program főbb közlekedési intézkedései a következők:

  • Egységes közlekedésszervezés Budapest és a környező települések számára: létre kell hozni egy olyan új céget, amely összehangolja a közlekedési szolgáltatók – a BKV, a Volán busztársaság és az állami vasút – működését, a menetrendeket, a járatindításokat és a fejlesztéseket.
  • Expressz járatok az agglomerációban: A Budapest környéki települések és a főváros összekötésével kevesebb átszállással, gyorsabban közlekedhetnének az agglomerációban élők.
  • Zöld közlekedési hálózat: a környezetbarát közlekedést a kerékpáros infrastruktúra, a felszíni gyalogos közlekedés fejlesztésével, a buszsávok bővítésével és hajójáratokkal lehetne garantálni.
  • Együttélés az úton: az autósok és a kerékpárosok együttélésének harmonikusnak kell lennie. A város fejlesztése nem jelentheti az egyik fél kárára történő előnyben részesítést.​​​​​
  • Metró: „Modernizáljuk a már meglévő vonalakat, felújítjuk az állomásokat és biztosítjuk az akadálymentességet. Aluljáró felújítási program indítunk, és elkezdjük az új M5-ös metróvonal építését, amely Észak-Buda-Dél-Pest tengelyen, a Duna alatt áthaladva csökkentené az M3-as vonal terheltségét, a szentendrei és a csepeli HÉV-vonal összekötésével biztosítaná az átszállásmentes közlekedést.”
  • Villamoshálózat: „Új villamosvonalakat építünk azokon a fontos útvonalakon, ahol a buszjáratok túlterheltek. Modern, alacsonypadlós, energiatakarékos villamosokat szerzünk be.”
  • Okos parkolási rendszer bevezetése: „Jelentősen csökkenteni fogjuk a belvárosi autóforgalmat és a közlekedési dugók számát egy »okos parkolási rendszer« kialakításával, amely egy közösségi mobiltelefon-alkalmazás segítségével valós időben jelezhetné a belvárosban autózók számára a szabad parkolóhelyeket.”
  • Átfogó útfelújítási programra van szükség, amely nem csak az aszfaltozásra koncentrál, hanem a közlekedésbiztonsági elemekre, az élhetőségre, a láthatóságra, a kerékpárutak, gyalogos átkelőhelyek és jelzőlámpák korszerűsítésére is.

A lakhatással kapcsolatban az árnyékkormány a következő lépésekre készül:

  • „Szociális lakásépítési programot indítunk, amely célzottan támogatja a rászorulókat, különös tekintettel a fiatalokra, az idősekre és a nagycsaládosokra.
  • Állami támogatásokkal ösztönözzük a magánbefektetőket, hogy minél több, megfizethető bérlakást építsenek, illetve újítsanak fel lakáskiadási célra.
  • Jelentősen növeljük a fővárosi idősotthonok férőhelyeinek számát, hogy az önálló lakhatásról lemondó nyugdíjasok egy tisztességgel ledolgozott élet után tisztességes és méltó körülmények között élhessenek.”

A köztisztaság javítása érdekében:

  • „Bővítjük a szelektív hulladékgyűjtést, ehhez állami támogatást nyújtunk az önkormányzatoknak.
  • Bevonjuk a köztisztasági feladatokba a legnagyobb hulladék-kibocsátókat, így a gyorséttermi láncokat, kereskedelmi, italgyártó- és forgalmazó vállalkozásokat.
  • Szabályozással csökkentjük a reklámszennyezést.”

A közbiztonság javítása érdekében az árnyékkormány a következő intézkedésekre készül:

  • Növeljük a rendőri jelenlétet a gyalogos övezetekben, parkokban és tömegközlekedési csomópontokon.
  • Támogatjuk a közterületi kamerarendszerek elterjedését.”

Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy

a kormány ellenséges várként tekint Budapestre,

ezért szítja a Fidesz a mesterséges város-vidék ellentétet. Pedig Budapest sem működhet az agglomerációban élők, az onnan nap mint nap a fővárosba ingázók munkája nélkül – tette hozzá. Ismertette, az árnyékkormány agglomerációs programja a Budapest környéki települések átfogó fejlesztését irányozza elő, hogy helyben is biztosítsa azokat a lehetőségeket, amelyek jelenleg csak a fővárosban elérhetőek:

  • „Állami támogatással jelentősen növelni fogjuk bölcsődei férőhelyek számát, visszaállítjuk az Orbán-kormány által eltörölt bölcsődei támogatást.
  • Az államnak pénzzel kell támogatnia az önkormányzatokat, hogy magasabb fizetést tudjanak adni a bölcsődei és óvodai dolgozóknak is.
  • Az idősellátás is férőhelyhiánnyal küzd az agglomerációban is, ezért új intézményeket kell építeni.
  • Igazságosabban fogjuk elosztani az iparűzési adóból származó bevételeket az agglomeráció települései között.
  • Megszüntetjük az Orbán-kormány gyakorlatát, hogy az önkormányzatok és a helyi lakosok megkérdezése nélkül engedélyezi ipari létesítmények építését.
  • Szigorítjuk az építési szabályokat, egyfajta kvótarendszert hozunk létre, amely településenként korlátozza az újonnan építhető lakóházak számát.
  • Víztársulásokat kell létrehozni, hogy közös forrásokból, közös felelősséggel működhessen az agglomeráció vízellátása.
  • Állami támogatást adunk a családi házak víztározóinak és esővizes öntözőrendszereinek kialakítására.”

„Élhető lakókörnyezetet, tisztességes megélhetést, erős állami egészségügyet és oktatást, színvonalas közszolgáltatásokat érdemelnek Budapest és az agglomeráció lakói egyaránt,

ez Dobrev Klára árnyékkormányának programja”

– zárta beszédét Bősz Anett.

Videó:

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek