Szijjártó Péter úgy tudja, itthon évről évre megdőlnek a gazdaság teljesítményét mutató rekordok

Ha a negatív rekordokat is számoljuk, még igaza is van.

„Az együttműködés Kínával nem veszélyt, hanem hatalmas lehetőséget jelent az Európai Unió számára, a kockázat éppen az, ha valaki el akarja vágni ezeket a kötelékeket”

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, miután kifejtette a magyar gazdaság rekordmutatóiról szóló tézisét.

A tárcavezető az EU-s külügyi tanács ülését követő sajtótájékoztatóján abbéli reményét fejezte ki, hogy a közösség nem ideológiai alapon fog közelíteni a kérdéshez, hanem a valóságot figyelembe véve. Mint rámutatott, a kétoldalú kereskedelmi forgalom évi 860 milliárd euró, s ennek elvágása óriási problémát okozna az európai gazdaságnak.

„Mi úgy gondoljuk, hogy a Kínával való együttműködés nem kockázat. A kockázat épp az, hogy ha valaki el akarja vágni ezt az együttműködést. Mi azt gondoljuk, hogy az együttműködés Kínával hatalmas nagy lehetőséget jelent”

– jelentette ki.

Ennek alátámasztására pedig azt fejtegette, hogy Kína tavaly átvette az Európai Uniótól a második helyezést a bruttó hazai termék (GDP) világranglistáján. Az EU részesedése 22%-ról 17%-ra csökkent tíz év alatt, míg Kína 9%-ról 18%-ra nőtt – tájékoztatott.

Mielőtt készpénznek vennénk Szijjártó kijelentését a számokról, érdemes utánanézni a pontos adatoknak. Kína a csúcson 2021-ben volt, akkor a világ GDP-jének 18,4%-át adták, idén már csak 16,9%-át, tehát a kínai gazdaság komoly válságban van.

Ehhez képest az EU a 2022-es 16,7%-os mélypont óta idén már 17,6%-ra növekedett. És jótékonyan hallgatott az Egyesült Államokról a magyar külügyminiszter, hiszen az USA gazdasága folyamatosan erősödik, idén már a világ GDP-jének 25,8%-át adták.

„Ebből az látszik, hogy nekünk érdekünk lenne Kínával együttműködni,

mert ha egy gyorsabban fejlődő térséggel, országgal együtt tudunk működni, akkor az a mi gazdaságunkat is húzni, hajtani és fejleszteni fogja. Tehát az együttműködés korlátozása helyett én az együttműködés bátorítását tartanám a helyes megoldásnak”

– folytatta a gondolatmenetét Szijjártó.

A miniszter végezetül csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államokkal nem sikerült megállapodni az európai acéltermékekre kivetett vámok eltörléséről.

„Néhányan itt elfogadták, hogy ez azért van, mert jövőre elnökválasztás lesz, de én nem hiszem, hogy el kellene fogadnunk egy ilyen érvet”

– mondta.

„Mi azt kérjük az Európai Bizottságtól, hogy lépjen fel erélyesebben az európai gazdasági érdekek mellett, és azokat a vámterheket, amelyeket az amerikai kormány rátett az európai acélgyártókra, azokat segítsen megszüntetni”

– zárta Szijjártó.

A teljes videót itt lehet megnézni:

(MTI korrigálva/Facebook)

Valódi Hírek