Váratlanul meghalt Barta József, Orbán Viktor szövetségese

Nyugodjon békében!

Életének 66. évében, pénteken váratlanul elhunyt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, pedagógus, érdekvédő, politikus közölte az MTI-vel szombaton a szervezet.

Barta József 1958. január 26-án született a jelenleg a Beregszászi járáshoz tartozó Salánk községben. 1980-ban diplomázott az Ungvári Állami Egyetem matematika szakán, majd szülőfalujának középiskolájában matematikát, fizikát és csillagászatot oktatott. 1994-ben kinevezték a Salánki Középiskola igazgatójának.

A KMKSZ elnökségének nekrológja kiemeli, hogy bárhová rendelte az élet, Barta József munkáját „pontosan, szépen, nagy odaadással és felelősséggel végezte, amivel nagy tekintélyt vívott ki kollégái, képviselőtársai, a kárpátaljai magyarság és minden olyan ember körében, aki ismerte„. Barta József Kárpátalja egyik legtapasztaltabb önkormányzati vezetője volt áll a megemlékezésben.

Alapításától fogva aktívan bekapcsolódott a KMKSZ munkájába, 2011-től a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, 2014-től a megyei szervezet ügyvezető alelnöke volt. Részt vett több szervezet és alapítvány munkájában: a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt megyei elnökeként és a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület alelnökeként is tevékenykedett. Az előző önkormányzati ciklusban, 2015 és 2020 között a Kárpátaljai Megyei Tanács (közgyűlés) elnökének első helyettese, 2020-tól a megyei tanács KMKSZ-frakciójának vezetője volt.

A KMKSZ politikusának halálhírét megrendülten vette tudomásul. A párt közleményben búcsúzott alelnökétől. Azt írták:

„Megdöbbenéssel és mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője 2023. november 24-én, életének 66. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Távozása pótolhatatlan veszteség a kárpátaljai magyarság számára. Emlékét örökké megőrizzük.

Osztozunk az őt gyászoló család mérhetetlen fájdalmában.”

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség egy, a Fidesszel szoros viszonyt ápoló ukrajnai magyar szervezet. Ennek elnöke, Brezovics László a Fidesz tavaly áprilisi győzelme után videóüzenetben gratulált a magyar kormánypártnak.

Videó:

(MTI/Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség/Nyugati Fény)

Valódi Hírek