Rendkívüli: Katasztrófától tart az Egészségügyi Világszervezet a Kínában terjedő fertőzés miatt

Nem kapnak ellátást a betegek Kínában.

Légúti megbetegedésekben szenvedő gyerekek tömegével veszik fel a küzdelmet a kínai kórházak – hívta fel a figyelmet a CNN. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a kínai hatóságok „nem észleltek szokatlan vagy új kórokozót vagy ismeretlen klinikai tüneteket”.

A lap beszámolójában azt írták, a várakozási idő óriási, több száz beteg áll sorban a kórházak előtt az ellátásért. Egy pekingi gyerekkórház egyik tisztviselője kedden azt közölte az állami médiának, hogy

naponta több mint 7000 beteget kezelnek,

ez pedig jelentősen meghaladja kapacitásaikat. Tiencsin legnagyobb gyerekkórházában például egy nap alatt több mint 13 ezer gyereket láttak el a sürgősségi osztályon. A kórház egyik munkatársa a CNN-nek azt mondta, azok, akik előző nap foglaltak sürgősségi időpontot, aznap reggel még

nem tudtak bejutni az orvoshoz.

A kínai nagyvárosok egészségügyi tisztviselői azt állították, a megbetegedéseket a szezonális betegségek – influenza, RSV (a légútak hámját károsító fertőzés), valamint egy bakteriális fertőzés (mycoplasma pneumonia) – okozza. Jelezték: a kór megjelent máshol is, az Egyesült Államokban

példátlan mértékben terjed az RSV a gyerekek körében.

A Kínában kialakult helyzet felveti egy globális krízis kibontakozását is. A WHO szerdán arra szólította fel Kínát, adjon több információt a légúti megbetegedések számának növekedéséről, valamint a gyerekeknél előforduló nem diagnosztizált tüdőgyulladásról.

A kínai egészségügyi és kórházi tisztviselőkkel folytatott csütörtöki megbeszélést követően a WHO azt közölte: az adatok azt jelzik, májusban nőtt a mycoplasma okozta tüdőgyulladások száma, október óta pedig gyakoriak a szezonális betegségek, az RSV és az influenzavírus miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet megállapította: a kínai hatóságok „nem észleltek szokatlan vagy új kórokozót vagy ismeretlen klinikai tüneteket”.

Az egészségügyi szakértők jelezték: nincs bizonyíték új kórokozó jelenlétére. Jin Dongyan, a Hongkongi Egyetem Orvosbiológiai Tudományok Karának virológusa elmondta, ők nem gondolják, hogy ismeretlen kórokozó terjed.

(edition.cnn.com / rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek