Árnyékkormány: Brutális méreteket ölt Magyarországon a szegénység, erre csak egy megoldás van

Tovább nőtt a leszakadó rétegek aránya.

Rekordszintre ért a szegénység Magyarországon, ami a legfiatalabb és a legidősebb korosztályt, valamit a romákat érinti legsúlyosabban. Az Európa-rekorder orbáni infláció, a folyamatos áremelések és megszorítások a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb rétegeket taszították nyomorba – hívta fel a figyelmet közleményében Herfort Marietta, az árnyékkormány romaügyi tanácsadója.

Ismertette: a KSH legújabb adatai alapján a gyermekes háztartások súlyos anyagi nehézségei nőttek, a három vagy több gyermeket nevelő családoknak közel 20 százaléka él relatív jövedelmi szegénységben, míg a két gyermeket nevelő szegény családok száma a duplájára nőtt.

Az emberek a munkájukból nem keresnek annyi pénzt, hogy abból tisztességesen meg tudjanak élni, és a legszegényebbek helyzetén az igazságtalan családtámogatási rendszer sem segít. A szegénység a romák körében is brutális mértékben nőtt: a teljes népcsoportot nézve

a romák 51 százaléka él szegénységben,

hiába a nemzeti romastratégia vagy a kormányzati felzárkózótelepülések-program – hangsúlyozta.

„Az árnyékkormány szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után. Áremelések helyett bér- és nyugdíjemelést, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett igazságos Magyarországot akarunk.

Csak egy szociáldemokrata kormány tudja felszámolni azt a szegénységet,

amit az Orbán-rendszer hagy majd maga után”

– közölte Herfort Marietta.

Valódi Hírek