Szorul a hurok: Súlyos bizonyíték került elő a bíróságon Orbán emberének tárgyalásán

Előkerült egy hangfelvétel.

„Sok ezer hektárnyi termőföld azonnali hasznosítását tette lehetővé a javaslatunk, aminek így óriási anyagi előnye volt az állam számára,

hátrányról tehát szó sincsen”

– így reagált a Székesfehérvári Törvényszéken az agrártárca jogásza az ügyész egyik tanúhoz intézett kérdésére, amelyben kétségbe vonta, hogy megérte megkötni azt a milliárdos értékű szerződést, amelyet a volt földügyi helyettes államtitkár utasítására hoztak tető alá Kovács P. Zoltán ügyvédi irodájával.

Már több hónapja húzódik Székesfehérváron az a per, amelyben az Agrárminisztérium 2020-ban leváltott tisztségviselőjét, Nagy Jánost vádolják 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel és más bűncselekmények elkövetésével.

A vádirata szerint a tárca egyik háttérintézménye két ügyvédi irodával kötött nagy értékű megbízási szerződést, szükségtelenül. 2019 tavaszán a megszűnő Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. 2,2 milliárd forintot fizetett ki az irodáknak: Kovács P. Zoltán irodája 1,7 milliárd, Őszy Tamásé pedig 500 millió forintot kapott.

A vádiratban megállapították: a szerződésekkel a megszűnő agrárcégben ragadt pénzeket akarták volna kicsatornázni, de az ügyvédi irodák érdemi munkát valójában nem folytattak, a teljesítésként leadott iratoknak nem volt használati értékük, a minisztériumban azokat nem iktatták, sőt meg se nézték őket.

Kovács P. Zoltán, – aki még a 2000-es évek elején volt az első Orbán-kormány közigazgatási államtitkára a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban –, a bíróságon azt állította: az általa leadott anyagban három olyan javaslat is volt, amelyet a kormány később törvényalkotásra használt fel. Köztük volt például a „holt lelkek” földjeinek beolvasztása a Nemzeti Földalapba, amelyben az ügyész szavai szerint annyit rögzítettek, hogy „a 120 éves tulajdonos lehet, hogy már nem is él”.

A 24.hu beszámolója szerint Kovács úgy véli, ezek a javaslatok igenis óriási hasznot hoztak az államnak, ezért szerinte nincs szó arról, hogy megkárosították volna a költségvetést. Hasonlóan nyilatkozott az ügyben Nagy János volt helyettes államtitkár is, aki azt állította: a tárca háttérintézményei kapacitáshiánnyal küszködtek, ezért volt szükség a tanulmányok megrendelésére onnan, ahol volt erre vonatkozó szakismeret.

Az üggyel a napokban a Direkt 36 oknyomozó portál arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyvédi irodáknak kifizetett pénzek nagy része egy olyan svájci bankszámlára került, amely egy panamai offshore-cég tulajdonában volt, és Nobilis Kristóf milliárdoshoz köthető. A pénzügyi tranzakciók idején pedig a vállalkozó fia, Nobilis Márton volt az agrárminiszter kabinetfőnöke, jelenleg pedig államtitkár.

Nobilis Kristófot a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda pénzmosás miatt

gyanúsítottként hallgatta ki.

Mint írták, a csütörtöki tárgyaláson Nobilis Márton neve is elhangzott, Nagy Jánost pedig azzal is vádolják, hogy a termőföldek osztatlan közös tulajdonának jogi intézményét megszüntető programhoz használt szoftver gyártójához is köze volt. A 2020-as közbeszerzést a földmérési szoftverekkel korábban is foglalkozó DigiCart Kft. nyerte, de a pályázaton elindult vele szemben egy, a területen addig ismeretlen cég is.

A csütörtöki tárgyalás során a bíró ismertetett egy, a nyomozati lehallgatások során keletkezett felvételt, amelyen Nagy János hallható.

„A Marci intézi a dolgot, azt ígérte a Mónikának, hogy eltakarítja a céget”

– mondta a helyettes államtitkár.

Azt írták, a tanú, Nagy Mónika, a birtokrendezési főosztály korábbi vezetője, aki a közbeszerzés egyik lebonyolítója volt, a bíró kérdésére azt mondta, nem emlékszik ilyen ígéretre. Nagy János a szoftverüggyel kapcsolatban azt magyarázta, hogy „érdemi hatása” nem volt a közbeszerzésre.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek