Orbán elszámolta magát? Drámai következményei lehetnek az EU-ellenes kampánynak

Vajon mit lép Ursula von der Leyen?

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság ma jóváhagyhatja a magyar igényt a 3,9 milliárd eurós uniós helyreállítási forrásokra – írta meg az atv.hu.

Ez esetben Orbán Viktorék már a jövő év elején hozzájuthatnának az előleg 500 millió eurós részéhez.

Az azonban kérdéses, hogy pozitívan dönt-e a bizottság a magyar forrásokról.

A Brüsszelnek benyújtott magyar helyreállítási tervet még tavaly fogadták el, az ezzel járó 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást azonban azóta sem utalták el a magyar kormánynak a jogállamisági eljárások miatt. Az Ursula von der Leyen vezette EB 27 feltétel, úgynevezett “szupermérföldkő” teljesítését várja ugyanis az Orbán-kormánytól.

Emellett a Covid utáni gazdasági károk helyreállítására Brüsszelben a 27 tagállamnak közösen nyitottak egy óriási összegű, 750 milliárd eurós hitelkeretet is. Navracsics Tibor a kormány nevében augusztusban benyújtotta a Magyarország számára rendelkezésre álló hitelkeretre is a magyar igényt, mégpedig a már fent említett 3,9 milliárd eurós nagyságrendben.

Orbán Viktorék számára azért bír nagy jelentőséggel a jóváhagyás – akkor is, ha ez formális, és az EU-s ezermilliárdok utalása ettől még nem indul el, amíg Brüsszel nem pipálta ki a 27 “szupermérföldkő” teljesítését – mert az előleget ugyanakkor lehívhatja a magyar kormány.

Ez szintén jelentős összeg, a 4,8 milliárdos keret 20 százaléka, 960 millió euró. Az első 500 milliót néhány hónapon belül, azaz jövő év elején – tehát még az uniós ás önkormányzati választás előtt –, a fennmaradó részt pedig 2024 végén.

Elemzők ugyanakkor úgy látják, a kormány Alex Soros és Ursula von der Leyen elleni plakátkampánya azt jelezheti, hogy

lényegében már lemondtak az EU-s források érkezéséről.

Valódi Hírek