Csúnyán befürdött a Fidesz-propaganda: Putyinékat dicsőítették, de valamit nagyon benéztek (+videó)

„Minőségi újságírás.”

Egy olyan videó alapján ment végig a magyar kormánypropagandán az a „hír”, hogy orosz harci repülők ukrán páncélosokat semmisítettek meg, amely nehezen elérhető, hosszú, nem is mostanában készült és

nem szerepel benne az említett jelenet

– foglalta össze az rtl.hu az álhírgyártás menetét.

Először november 23-án a Magyar Nemzet számolt be az orosz állami TASZSZ hírügynökségre hivatkozva az „esetről” ezzel a címmel: „Orosz–ukrán háború: pillanatok alatt semmisítették meg a ukrán páncélosokat + videó”.

Innen vette át az Origo, de ők már kicsit kiszínezték a címet: „Hiába a sok Ukrajnába küldött fegyver, az oroszok pillanatok alatt semmisítik meg a páncélosokat – videó”.

Majd hol a Magyar Nemzetre, hol az Origóra hivatkozva átvette a Magyar Hírlap, a Mandiner, a Hír TV is az álhírt.

Önmagában a Telegramra hivatkozott videót a legtöbb magyar felhasználó meg sem tudja nyitni, mert az oldalra regisztráció szükséges előtte. Ugyanakkor az X-en (leánykori nevén Twitteren) is megtalálható ugyanaz a bejegyzés:

A videót végignézve jól látszik, hogy több snittből van összevágva, nem azonosítható, hogy egyáltalán ugyanazok a gépek láthatóak-e rajta. Az látható, ahogy repülnek, majd tüzet nyitnak, de hogy mit lőttek, vagy hogy

egyáltalán eltaláltak-e bármit,

az nem látszik a videóban.

Az viszont jól kivehető, hogy a növények még zöldek, holott Ukrajnában már hetek óta hideg, télies idő van. Tehát biztosan nem az elmúlt egy-két hónapban történtek a videón látható események.

Valódi Hírek