Áll a bál: Leállhat a közlekedés, sztrájkra készülnek a volánosok az ünnepek előtt

A szakszervezeti elnök viccnek minősítette a tárgyalásokat.

Mivel a közlekedési szakszervezetek szerdai bértárgyalása során a MÁV–Volán nem tett béremelési ajánlatot, ezért a volános dolgozókat képviselő Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) a jövő héten sztrájktárgyalást kezdeményez – írta a Mérce.

A szakszervezet közösségi oldalán azt közölték, Pafféri Zoltán vezérigazgató az ajánlattétel elmaradását azzal indokolta, hogy nincs mandátuma arra vonatkozóan, hogy közölje a bérfejlesztés lehetséges mértékét. A szakszervezetek képviselőit viszont arra kérte, hogy fogalmazzák meg bérigényüket.

Dobi István, a SZAKSZ elnöke a portálnak elmondta, ő mindezt „nagy nullaként” értékelte. Hangsúlyozta,

nem vehető komolyan egy olyan bértárgyalás, ahol a munkáltató nem tesz bérajánlatot,

és nem egyeznek meg a tárgyalás menetéről.

A szakszervezeti vezető hozzátette, az általuk kezdeményezett sztrájktárgyalásra jövő péntektől számítva egy hét áll majd rendelkezésre. Közölte azt is, hogy amennyiben nem kapnak számukra kielégítő béremelési ajánlatot,

kétnapos sztrájkba kezdenek az ünnepek előtt.

„A bértárgyalásokat decemberben mindig le szoktuk zárni, annak a végrehajtása mindig megkezdődik január 1-től. Új év kezdődik, és mindenki tudni szeretné, hogy mennyivel lesz magasabb a fizetése!”

– hangsúlyozta Dobi István, aki azt is elmondta, kilenc közlekedési szakszervezet folytat jelenleg tárgyalásokat, amelyek közül kettő volános, azonban kizárólag a SZAKSZ döntött úgy, hogy nyomásgyakorlással kívánja folytatni az egyeztetéseket.

(Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet/Facebook)

Valódi Hírek