Pintérék bejelentették az eddigi legbrutálisabb drágulást: Minden magyar megissza a levét

Ez történt az utóbbi időben az érintett területen.

Friss rendelet jelent meg Pintér Sándor belügyminiszter nevével szerdáról csütörtökre virradó éjjel a Magyar Közlönyben: a dokumentum a társadalombiztosítási támogatással rendelhető gyógyszerekről és a támogatás összegéről, annak módosításáról szól.

Csütörtökön már hatályba is lépett a rendelet, amely

háromszorosára emelte a magisztrális gyógyszerek,

vagyis a patikákban helyben kikevert készítmények készítési díját.

A szóban forgó gyógyszerekről mellesleg napok óta heves vita folyik. Novák Hunor gyermekorvos a közösségi oldalán nemrég arról írt, hogy több gyógyszertárban anyagi okok miatt megtagadták a receptje elkészítését.

„Felhívtam az egyik érintett patikát, beszéltem a gyógyszerésszel, azt mondták, hogy azért nem készítik el, nincs náluk az az alapanyag, és nem rendelik meg (bár rendelhető, elérhető jelenleg), mert ritkán kérik, és náluk lejárna. Pár száz – pár ezer forintos tételekről van itt szó, ezt fontosnak tartom tisztázni”

– részletezte a szakember hozzátéve, hogy a patikákat a törvény kötelezi az alapanyagok beszerzésére és a készítmények elkészítésére.

„Értem persze a patika álláspontját, hogy ha más nem rendel ilyen készítményt, lejár, kidobhatják a maradék alapanyagot, ami anyagi veszteség… De nem lehet mindig a nyereség a szempont, hanem a páciens gyógyulása kell legyen az elsődleges!”

– hangsúlyozta a Facebook-bejegyzésében Novák Hunor.

Bár Novák konkrét patikát nem panaszolt be, több gyógyszerész is felháborodott a poszt miatt. Volt, aki a „gyalázatos” magisztrális díjakra hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy egyes alapanyagoknál előfordul, hogy jelentős részük – amely nem olcsó – a kukában végzi, mert csak kis mennyiségre van szükség az adott gyógyszer összeállításához.

(Telex nyomán)

Valódi Hírek