Most készülsz nyugdíjba vonulni? Így marad több pénz a zsebedben!

Aktuális lehet annak, aki jövőre a 65. gyertyát fújja el a tortán.

Jövőre vonulhatnak nyugdíjba mindazok, akik 1959-ben születettek, azaz 2024-ben már a 65. gyertyát fújhatják el a tortájukon. Az ado.hu egyik friss cikkében részletezte, hogy a nyugdíjba vonulás időpontja milyen tényezőktől függhet.

Mint írták, fontos szempont a juttatás összege, amely különbséget mutat a nyugdíjba vonulás idejének szempontjából. A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 18. §-a szerint öregségi teljes nyugdíjra azok jogosultak, akik betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, valamint rendelkeznek legalább 20 év szolgálati idővel.

Megjegyezték, hogy a 2018. július 25-e után megállapított nyugdíjaknál már nem előfeltétel, hogy azon a napon amelytől az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják a szóban forgó személy ne álljon biztosítási jogviszonyban.

A nők esetében szót ejtettek arról, hogy 40 év jogosultsági idővel kedvezményes nyugellátásban részesülhetnek az érintettek.

Ugyanakkor előfordulhat, hogy valaki már jogosult lenne a nyugdíjra, mégis úgy dönt, később kéri az ellátást. Amennyiben valaki 2024-ben 65 évesen nyugdíjba vonul, az összeget a 2024. évi szabályok szerint számítják ki, majd egy évvel később, januárban szembesülhet az illető először nyugdíjemeléssel.

Azonban ha valaki halasztja a nyugdíjazását, és például 2025-ben kéri az ellátást, akkor annak az évnek a szabályai érvényesek az összeg kiszámításakor, nyugdíjemelést pedig legkorábban 2026-ban kaphat. A portál megjegyezte, hogy

a halasztás kedvezően befolyásolhatja a nyugdíj összegét,

amely 30 naponként 0,5 százalékkal nőhet, ennek az alapja pedig az öregségi nyugdíj. Azaz aki a 65. születésnapja után még egy évet dolgozik,

6 százalékos nyugdíjnövelésben részesülhet.

Ha valaki úgy dönt, mégsem szeretne nyugdíjba vonulni, akkor a megállapítás iránti kérelmet a döntés véglegesítéséig kell visszavonnia.

A rokkantsági ellátásban részesülők a 65. életévük betöltésével kérhetik az öregségi nyugdíj megállapítását, sőt ha a korhatár előtt ellátásban részesültek, de dolgoztak legalább 1 évet a juttatás megállapítása után, akkor kérhetik az összeg újraszámítását – derült ki a portál összegzéséből.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek