Egyedülálló egészségügyi intézményt adott át Újbuda ellenzéki önkormányzata

Most nyílt meg a Diabétesz Központ.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétvégén cukorbetegek életét megmentő egészségügyi intézményt adott át Újbuda ellenzéki önkormányzata.

A XI. kerület polgármestere, László Imre, kedden a Facebook-oldalán írt részletesen a Diabétesz Központ szükségességéről és működéséről. Mint kiemelte, az intézményt

kizárólag önkormányzati forrásból építették és üzemeltetik,

ahol sikerült olyan körülményeket teremteniük, hogy a szakemberek szívesen dolgozzanak itt.

László Imre bejegyzését teljes egészében közöljük:

„November 14. – A diabétesz világnapja

XXI. századi, modern, egyedülálló egészségügyi létesítményt adtunk át pár nappal ezelőtt, ahol a cukorbetegségben érintettek teljes körű segítséget kaphatnak. Újbuda önkormányzata kiemelkedően fontosnak tartja a kerületben élők egészségét, ezért tisztán önkormányzati forrásból hozta létre a Diabétesz Központot.

Tesszük mindezt annak tudatában, milyen súlyos szövődményekkel járhat ez a betegség; illetve azért, hogy javítsunk a cukorbetegséggel élők életminőségén.

A diabétesz világnap alkalmából hadd tegyek közzé pár adatot: a cukorbetegség a nyolcadik leggyakoribb halálok a világon. Ez a XXI. században a legtöbb embert érintő anyagcsere betegség. Szövődményei lehetnek a szív- és érrendszeri betegségek, a vese elégtelen működésének a veszélye, a látás romlása, az alsó végtagok elfekélyesedése, amely akár amputációhoz is vezethet. Az amputációk 70%-a a cukorbetegségre vezethető vissza.

Meggyőződésünk, hogy ez ellen az alattomos és veszélyes betegség ellen csak komplex módon lehet védekezni. Nem elegendő a vércukorszint mérése, a szövődményekkel kapcsolatos vizsgálatok, a betegeknek életmód tanácsadásra, gyakorlati segítségre is szükségük van.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor, amikor mindennaposok az egészségügyi szakemberhiányról szóló hírek, lesz-e elég orvos, dietetikus, szakápoló a Központban. A válasz: igen. Olyan feltételeket teremtettünk, amelyek között eredményes munka végezhető, a szakemberek pedig szívesen válasszák munkahelyüknek az újbudai Diabétesz Központot.

A központ megnyitása után sem pihenünk meg: a közeljövőben megkeressük a cukorbetegséggel foglalkozó szakmai és civil szervezetek, hogy egyeztessünk az esetleges együttműködés formáiról.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

Valódi Hírek