Forradalmi: Cukorbetegek életét megmentő egészségügyi intézményt adott át Újbuda ellenzéki önkormányzata

Önerőből finanszírozták.

Több mint egymillió cukorbeteg él Magyarországon. Ez a szám évről évre növekszik. Ennek a tudatában Újbuda ellenzéki önkormányzata egy olyan intézményt adott át a kerületben, ahol egyedülálló módon kezelik és diagnosztizálják a diabéteszt.

László Imre, Újbuda polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy a Szent Kristóf Szakrendelőben már 2014 óta akkreditált felnőtt diabétesz szakellátó hely működik, mely 2020 óta akkreditált gyermek diabéteszes centrum létrehozásával is bővült.

„A folyamatosan emelkedő betegszám miatt a betegek szakszerű ellátásához szükségszerű volt a rendelkezésre álló helyiségek számának növelése, kulturált betegellátó helyek kialakítása.

Ezért Újbuda Önkormányzata úgy döntött, hogy nem várunk másokra, saját kezünkbe vesszük a sorsunkat, vagy pontosabban fogalmazva a kerületi érintett, és potenciálisan veszélyeztetett polgárok sorsát”

– fogalmazott a polgármester.

A központban négy orvosi rendelő, a betegséggel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók elsajátítására alkalmas helyiség, dietetikai rendelő és nővérszobák kapnak helyet. A nyitás után hét szakorvos kezdi meg a munkát, őket edukátorok és szakasszisztens segítik majd.

A Szent Kristóf Szakrendelő részeként működő létesítményben felnőtt és gyermek diabetológiai, endokrinológiai és nephrológiai szakrendelések válnak elérhetővé, évente közel húszezer eset ellátását lehetővé téve. Ez elsősorban a kerületben élő emberek számára jelent segítséget, de a szabad kapacitás függvényében területen kívüli betegek ellátására is lehetőség nyílhat.

Lehoczky Péter Gábor, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója arról beszélt, hogy a létesítmény kuriózumnak számít, mivel otthonközeli diabétesz és pumpacentrumként gyakorlatilag teljes körű szakmai ellátást tud nyújtani.

„Mindezt szeretnénk főzőtanfolyamokkal kiegészíteni, illetve a mozgásterápiás kurzusok segítségével csökkenteni a gyógyszerfelhasználást, továbbá prevencióval, teljeskörű életmódtanácsadással és dietetikai, lehetőségekkel

a XXI századi gyógyítást biztosítani a betegeknek”

– fogalmazott a főigazgató.

A központ november 13-tól, a hét négy munkanapján várja a betegeket. Decembertől tovább bővülhet a rendelési idő.

Valódi Hírek