Dobrev Klára: Kormányváltás után visszavesszük a magyar földet azoktól, akik ellopták!

Bemutatták az árnyékkormány mezőgazdasági programját.

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök és Benedek Szilveszter mezőgazdasági és vidékfejlesztési árnyékminiszter Nyíregyházán mutatta be az árnyékkormány mezőgazdasági programját hétfőn.

Dobrev Klára szerint a mezőgazdaságban és az agráriumban ugyanaz a gond, mint bármilyen más területen Magyarországon: egy nagyon szűk réteg jól jár, amíg a sokaknak alig jut valami.

Az árnyék-miniszterelnök arról beszélt, hogy a kormány a földet közelről soha nem látott oligarcháknak önti a pénzt, ennek „köszönhető”, hogy

az agrártámogatások 70 százaléka a leggazdagabb 10 százaléknál köt ki.

Mint mondta, azért kell szociáldemokrata fordulat az agráriumban is, hogy végre azok éljenek jól és azok legyenek sikeresek, akik megdolgoznak érte:

„A föld azé, aki megműveli és a magyar földet vissza fogjuk venni azoktól, akik ellopták”.

Dobrev Klára Nyíregyházán, az árnyékkormány mezőgazdasági programjának bemutatóján

Meglátása szerint a mezőgazdaságban is óriási probléma, hogy az ágazatban dolgozókat egyszerűen kizsigerelik. A mezőgazdasági kétkezi munkások nem kapnak annyi fizetést, amiből tisztességesen meg lehet élni – mutatott rá az árnyék-miniszterelnök, hozzátéve, hogy a szociáldemokrata fordulat után a mezőgazdaságban is emelnék a béreket.

Ígérete szerint

a szociáldemokrata fordulat elhozza majd a magyar mezőgazdaság korszerűsítését is.

A földet közelről nem látott oligarchák ugyanis úgy orozták el a támogatásokat, hogy semmit sem forgattak vissza, semmit nem költöttek fejlesztésekre – hívta fel a figyelmet.

Az árnyékkormány mezőgazdasági programjának bemutatója Nyíregyházán

Márpedig a XXI. században az agrárágazat csak úgy lehet sikeres, ha egyszerre fenntartható, környezetkímélő és nyitott az innovatív megoldásokra – hangsúlyozta Dobrev Klára.

Emlékeztetett: ennek a válságnak a magyar vidék az egyik legnagyobb vesztese, és ma generációk sorsát tudja meghatározni, ki hova születik. Meglátása szerint ennek véget vetne a szociáldemokrata kormányzás, mert többé senki sem szenvedhetne hátrányt a lakóhelye miatt.

Benedek Szilveszter Nyíregyházán, az árnyékkormány mezőgazdasági programjának bemutatóján

Benedek Szilveszter részletesen beszélt az árnyékkormány mezőgazdasági programjáról. A szociáldemokrata kormány:

  • Átalakítaná a földtörvényt és a földhaszonbérlet elavult rendszerét. A cél, hogy a helyben élő, hosszú távú, fenntartható földhasználatra törekvő gazdálkodók és magyar tulajdonú társas vállalkozások élvezzenek előnyt. ​​​​​​
  • Átalakítaná, átláthatóvá és igazságossá tenné az állami földek eladásának, illetve bérbeadásának rendszerét. Felülvizsgálnák, és ha kell, érvénytelenítenék a gyanús körülmények között lezajlott állami földpályázatokat.
  • Az agrár- és vidékfejlesztési pályázatokat mindenki számára egyszerűen elérhetővé tenné, a pályázati szabályokat ágazati egyeztetéssel alakítaná ki, a pályázást pedig államilag garantált szaktanácsadói rendszerrel segítené.
  • Támogatott hitelprogramokkal segítené a magyar tulajdonú, mezőgazdasági kis- és közepes vállalkozásokat és könnyítené az agrárvállalkozások adózását.
  • Eltörölné a kötelező agrárkamarai tagság díját.
  • A hatékonyabb, jövedelmezőbb értékesítés érdekében támogatná a szövetkezetek megalakulását, hiszen ha a gazdák összefognának, sokkal jobb alkupozícióba kerülnének a nagyvállalatokkal szemben.
  • Állami ösztönzőkkel támogatná, hogy az agrár-feldolgozóipar 80 százalékban újra magyar tulajdonban legyen.
  • Jelentősen növelné az élelmiszeriparban dolgozók átlagbérét.
  • Állami támogatással megerősítené a községi, illetve társult önkormányzatokat, valamint a helyi közszolgáltatásokat.
  • Víztározók és csatornarendszerek építésével, új technológiák alkalmazásával, állami és uniós források bevonásával fejlesztené a mezőgazdasági öntözést.

(Dobrev Klára/Facebook)

Valódi Hírek