Óriási botrány készül kitörni Varga Mihályék körül: Lehullt a lepel a Pénzügyminisztérium kínos ügyeiről

Engedély nélkül építették be a köztereket.

Valami alaposan félrement az új Pénzügyminisztérium kialakítása során, ugyanis az állami tulajdonú ingatlan átépítése következtében 412 négyzetméterrel lett nagyobb az új épület az eredetinél. A pluszterületet a környező, önkormányzati tulajdonú ingatlanok rovására építették be – írta a Népszava a kerület csütörtöki testületi ülésére készült előterjesztés alapján.

A tárca mindenféle engedély és egyeztetés nélkül épített be kerületi közterületet a kiemelt beruházás leple alatt – hívta fel a figyelmet V. Naszályi Márta polgármester.

„(…) A dolog úgy derült ki, hogy kértek egy telekrendezést, amire a kerület felülvizsgálatot kezdeményezett és kiderült a jelentős túlépítés. Az ingatlan értékbecslése megtörtént,

a magyar állam 207 millió forintot fizet a közterületekért”

– közölte V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester.

Emlékeztettek, A budai Várban található épületet 1904-ben adták át a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium használatára. Az épület átépítése az 1960-as években fejeződött be, amikor több épületelemet is visszabontottak, köztük a Szentháromság tér felőli részen a két neogótikus tornyot. Az épület 1981-ig kollégiumként működött, később szétdarabolták, és több szervezet használta.

2017-ben az Orbán-kormány arról döntött, hogy „felújíttatják” az épületet, és a minisztériumot is átköltöztetik a várba. 2020-ban indul meg az építkezés, amelyre akkor 54 milliárd forintot (!) különítettek el. Ám a folyamatok alatt az épület mérete egyre csak nőtt, ahogy az arra fordított összeg is: az idén nyárra már 100 milliárd felé rúgtak a költségek, de augusztusban újabb 4,4 milliárdot csaptak hozzá Varga Mihályék készülő irodájához.

Mint írták, a pénz

  • bútorokra,
  • audiovizuális eszközökre,
  • belsőépítészeti munkákra,
  • piperekiegészítőkre
  • és teakonyhákra kellett.

A kivitelezést pedig „természetesen” két Fidesz-közeli cégre bízták.

„(…) A Pénzügyminisztérium építése során az önkormányzati tulajdonú közterület mintegy 400 négyzetméterrel csökkent. Ezt a Pénzügyminisztérium

engedély nélkül építette be és a kiemelt beruházás leple alatt el is sikkadt volna,

de az általam kezdeményezett felülvizsgálat eredményeképp a minisztériumnak 207 millió forintot kell fizetnie a kerület számlájára”

– írta vonatkozó Facebook-bejegyzésében a polgármester.

(V. Naszályi Márta/Facebook)

FRISSÍTÉS:

Cikkünkkel kapcsolatban a beruházó helyreigazítás közlését kérte, közleményüket változtatások nélkül alább idézzük:

„Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a Pénzügyminisztérium engedély nélkül építette be ezt a mintegy 400 m2-es területet, ezzel szemben hivatalos iratokkal igazolható tény, hogy a beruházás során minden a szükséges engedélyek birtokában és a vonatkozó jogszabályok betartásával történik.

Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy egyeztetés nélkül történt a beépítés, ezzel szemben dokumentumokkal alátámasztható tény, hogy az I. Kerületi Önkormányzat az építési folyamat valamennyi lényeges, közterületet érintő részéről időben és folyamatosan értesült. A telekhatár rendezés tárgyában több alkalommal is egyeztettünk, ezen egyikén, 2023. 02. 20-án a Polgármester asszony személyesen is részt vett.

A rizalit a Budapest Főváros V. kerületi kormányhivatala által kiadott BP-05/107/00989-24/2019. (2019. április 9.) ügyiratszámú engedély és azok módosításainak megfelelően épült. A valóság és a telekkönyv korábban is fennálló kisebb-nagyobb eltérései mellett a telekrendezés legfőbb oka a rizalit helyreállítása.

Az építési engedély 41. oldalán ez áll: „Építtető kérelme mellékleteként benyújtotta 6531 helyrajzi számú ingatlan tulajdonosának, Budapest I. Kerület Budavári Önkormányzatának (1014 Budapest, Kapisztrán tér 1.) BDV/21959-2/2018. számú, a tervezett rekonstrukciós munkához történő hozzájáruló nyilatkozatát.”

A Beruházó kezdeményezésére számos alkalommal történt egyeztetés az I. Kerületi Polgármesteri Hivatallal. A 2022. december 13-án lezajlott egyeztetés emlékeztetőjében ez áll: „Egyetértés alakult ki abban, hogy a telekrendezés fő rendezőelve a valóság telekkönyvben megjelenítése (a telek kövesse le az épület kontúrját, kiegészítve a kizárólagosan a PM által használandó Szentháromság téri felhajtóval.”

Az Önkormányzat 2023. január 10-én tájékoztatta a Beruházót, hogy „2022. december 15-én a Képviselő-testület elfogadta az új Kerületi Építési Szabályzatot, ami a december 20-án kelt kivonat alapján 2023. január 20-át követően lép hatályba. Az új Szabályozási Tervlapon a Szentháromság tér – Hess András tér – Fortuna köz – Országház utca által határolt tömb valós kontúrját ábrázolták.

2023. február 20-án az Önkormányzat, az MNV és a Beruházó jelenlévő képviselői tisztázták a telekhatár rendezés további részleteit. Ezen a megbeszélésen Polgármester Asszony személyesen vett részt.

A több lépcsős folyamat eredményeképpen megállapodás jött létre arról, hogy a Magyar Állam a mindkét fél által elfogadott értékbecslés által megállapított nettó 207,5 millió forintért megvásárolja az érintett területet, valamint ezzel egyidejűleg és azonos módon rendezik az épület telekhatárait.”

 

Valódi Hírek