Négyévszakos gumi tévhitek, amiket el kellene már felejteni

A négyévszakos gumi tévhitek olyanok, mint azok a régi rossz szokások, amelyekre az embernek már semmi szüksége nincs. Lehet, hogy évekkel ezelőtt volt még valóságtartalmuk, de ma már jobb lenne szakítani velük.

Pontosan ezen szeretnénk segíteni ebben a cikkben. Felfedjük az igazságot, miközben a tévhitek helyett olyan tényekre irányítjuk a fókuszt, amelyeknek jóval több hozzáadott értékük van a gyakorlatban. Vágjunk is bele!

A legősibb tévhit, ami felett rég eljárt az idő

Mi is ez egész pontosan? Valahogy úgy szól, hogy a négyévszakos abroncsok valójában nem jók semmire. Magyarul télen a havas, saras, latyakos időben nem tapadnak jól, nyáron pedig gyorsan kopnak és még zajosak is.

Persze érthető, ha ragaszkodunk mondjuk az Olcsobbgumi.hu téli gumi kínálatához, vagy ugyanúgy meg vagyunk elégedve a nyári garnitúrák bármelyikével. Ettől függetlenül helyén kellene kezelni a köztes megoldást jelentő típust is.

Merthogy nem akármilyen fejlődésen ment át ez a szegmens az elmúlt években. Ennek köszönhetően ma már jóval komolyabb teljesítményre képesek ezek a modellek. Még akkor is, ha a külső körülmények nem a legegyszerűbbek.

Melyek a négyévszakos autógumik legfőbb előnyei?

Lehet rájuk számítani az év 365 napján. Mindegy, hogy odakint tikkasztó kánikula uralkodik, netán szakad az eső, vagy pedig a mínuszok repkednek, és még a hó is elkezd szállingózni éppenséggel.

Ahogyan azt a megnevezés is remekül tükrözi, a modern kivitelekre tényleg évszaktól függetlenül lehet támaszkodni. Nem beszélve annak az előnyéről, hogy ebben a formában el lehet kerülni a szezonális gumicserével járó teendőket és kellemetlenségeket.

Megvannak rajtuk a télen remekül érvényesülő lamellák, de a nyáron roppant előnyös úgynevezett összefüggő mintablokkok is helyet kapnak rajtuk. Ez párosul egy olyan keverékkel, amely évszaktól és időjárástól függetlenül is hatékony lehet.

Tévhitek keresése helyett kiknek előnyös ilyen abroncsokban gondolkodni?

Elsősorban azoknak, akiknek bőven megteszi, ha a felsorolt előnyöket tapasztalják vezetés közben. Kimondottan azok járhatnak jól ezzel a választással, akik nem vezetnek minden egyes nap. Avagy nem veszik elő az autót, ha nem muszáj.

Mindez nagy eséllyel azt is magába foglalja, hogyha az időjárási viszonyok extrém szélsőségesek, akkor a négy darab gumiabroncs nem is lesz kihívás elé állítva. Emiatt a nyári vagy téli típusok extra teljesítménymutatóinak sem kell érvényesülnie.

Ami pedig szintén nem elhanyagolható hozzáadott érték, hogy pénztárcabarát megoldásról is van szó ebben a formátumban. Eleve nem kell négy-négy téli és nyári darabot megvásárolni. Ehelyett fele annyi darabszámmal, és ideális esetben sokszor tízezer forinttal kevesebbért kivitelezhető az, amire szükség lehet menet közben.