Nocsak! Először állt nyilvánosság elé L. Simon a kirúgása után, és rögtön erőseket mondott

Sejtelmesen nyilatkozott.

Menesztése óta kedd este szerepelt először a nyilvánosság előtt L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum volt főigazgatója, aki
az M5 Ez itt a kérdés című műsorában vendégeskedett. Beszélgetőtársai ugyanakkor elfelejtették megkérdezni tőle, hogy mégis miért távolította el posztjáról Csák János miniszter.

Csák János még hétfőn úgy fogalmazott: L. Simon „pályája elismerendő mint lebegő értelmiségi, mint borász, mint népfőiskolai vezető, mint tévésztár (?!), de sajnálatos módon vezetőnek alkalmatlan”.

A „tévésztár” L. Simon Schmidt Máriával, Hack Péterrel és Fodor Gáborral beszélgetett a műsorban. Az adásban téma volt Kína és az Egyesült Államok kapcsolata, a bevándorlás kérdése, valamint a közel-keleti konfliktus is szóba került.

Mint a Népszava beszámolójában megjegyezte, az Ez itt a kérdés a közmédiának hívott, valójában propagandatévé egyetlen nézhető saját gyártású beszélgetőműsora, amely úgy hirdeti magát, hogy „nézői kultúrpolitikai, történelmi és társadalmi vitákban mélyülhetnek el”. Mindez azt jelenti, hogy a közmédiára egyáltalán nem jellemző módon, több álláspontot is ütköztetnek a műsorban, arra persze kiemelten ügyelnek, hogy túl éles vitákra még véletlenül se kerüljön sor.

L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus törzsvendégként szerepelt a műsorban, amelynek hétfő esti adásában a cancel culture volt a fő téma. A Hollywood – Mit adtak nekünk az amerikaiak? alcímet viselő adásban Réz András, Kálomista Gábor, Bárdos Csaba filmesztéta és Megadja Gábor eszmetörténész beszélgettek. Felhívták rá a figyelmet, hogy a keddi adás alcímében szerepelt a kultúrharc, így a néző joggal várhatta, hogy netán szóba került L. Simon kirúgása. Nem került. A közel egy órás adásban nem taglalták, miért menesztette Csák János a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

Érdekesség, hogy L. Simon a műsorban – ugyan elvileg nem saját magára utalt – arról beszélt, mindennek politikai ára van. A műsor 24. percében ugyanis Fodor Gábor megjegyzésére, miszerint a Kínával való üzletelésnek „politikai ára van„, úgy reagált:

másnak is van politikai ára„,

és az IMF-kölcsönök lehívása szerinte komolyabb politikai kockázatokkal jár. Ugyan ő nem saját magára utalt a politikai kockázatok kapcsán, mondatai mindenesetre áthallásosak.

A bevándorlás kérdését érintve L. Simon szólt a német AfD-ről, amely

szélsőjobboldali pártként nyomást tud helyezni a kormányra.

Az asztaltársaság nem értékelte kimondottan a volt főigazgató megjegyzését, úgy tettek, mintha nem is halottak volna semmit.

Videó:

https://www.youtube.com/watch?v=CcCTB-hjZu8

Valódi Hírek