Mi a jó ég folyik itt? Közbelépett a kormány, és máris drámai eredménye lett a beavatkozásnak

Ez undorító.

A magyarországi csatornahálózat gondjairól forgatott riportot az RTL Házon kívül című műsorának stábja, mivel egyre több helyen ihatatlan a csapvíz. Büdös, sárgás-barnás, időnként fekete, de vannak internetre feltöltött felvételek olyan ivóvízről is, amelyben lárvák úszkálnak.

Van, ahol már évek óta ásványvizet használnak szinte mindenre: fogmosásra, főzésre, mosásra.

A stáb Berettyóújfaluban járt, ahol hónapok óta panaszkodnak az ivóvízre. A megszólított helyiek úgy jellemezték: ürülékhez hasonló a szaga a csapvíznek, és viszket a bőrük tőle.

A polgármester azt mondta, épp tisztítják a csöveket, ezért van ennyi gond a vízzel a településen, ahol éppen egy ivóvízminőség-javító program zajlik uniós forrásból. De Hajdú-Bihar (vár)megye más településén is gond van az ivóvízzel, az pedig, hogy a vízvezetékek egyre öregebbek, országos probléma.

„Az ivóvíz nem tudjuk, miért nem fontos. És valakinek ezt fel kell vállalni. Hajdú-Bihar megye majdhogynem az összes településén van érintett ingatlan, ahol rossz a vízminőség.”

– ezt már Vámospércsen nyilatkozta a Momentum helyi önkormányzati képviselője, Kosztin Mihály. Elmondása szerint a Debreceni Vízművek már akkora hiányt halmozott fel, hogy felmondta a környező kistelepülések felé a szolgáltatást, már csak a jövő év végig tudják vállalni azt.

Előbb-utóbb nem lesz víz

– jelentette ki a képviselő, aki szerint az olcsón eladott víz hosszú távon minőségromláshoz vezet, így végső soron nem lehet elkerülni az áremelést.

A víz ára ugyanis 2013 óta nem változott, hatósági áras, a vízszolgáltatóknak pedig nincs elég bevételük. Nincs elég pénz karbantartásra, felújításra, ezért egyre több a probléma. A legtöbb szennyeződés leginkább a csőtörések által kerül bele az ivóvízbe.

A szakértők szerint ahhoz, hogy olyan vízszolgáltatás legyen, amellyel elégedettek a fogyasztók, több ezermilliárd forintos beruházást igényel.

Valódi Hírek