Készülhet a Fidesz-kormány: Az EU bejelentette, meglépik, amitől Orbánék tartottak

Hivatalos.

Az Európai Bizottság hivatalosan javasolta

a tagsági tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával,

valamint a tagjelölti státusz megítélést Grúziának – írta a Bloomberg.

A döntés leginkább az orosz-ukrán háborúnak köszönhető, amely nélkül a három ország valószínűleg jóval később kezdhette volna meg a tárgyalásokat a csatlakozásról. Ugyanakkor jelezték,

Magyarország ismét akadályozhatja a folyamatokat.

Az Európai Bizottság jelentésében kiemelték: ezen országoknak még rengeteg reformot kell végrehajtaniuk, mielőtt csatlakozhatnának az EU-hoz. Továbbá az uniós vezetőknek a bizottság ajánlásait a decemberre tervezett csúcstalálkozón jóvá kell hagyniuk. A Portfolio azt írta,

Magyarország várhatóan megakasztja majd az ukrán csatlakozási folyamatot,

mert a kormány több vitás ügyben is Kijev lépését követeli.

Az EU a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok előmozdítását szolgáló eszköznek tekinti a bővítést, kiemelve a hosszú távú stabilitást, a béke és a jólét fontosságát egész Európában. A javasolt lépés összhangban van az EU azon törekvéseivel, hogy ellensúlyozza a Vlagyimir Putyin vezette Oroszország befolyását és fokozza a biztonságot a térségben.

Az országok csatlakozását megelőzően valószínűleg hosszas tárgyalások lesznek a csatlakozásról. A legutóbb Horvátország lépett az EU-ba, hivatalosan 2013-ban vették fel a tagok közé. Mindezt egy tízéves jelentkezési folyamat előzte meg.

Ukrajnának és Moldovának konkrét reformokat kell végrehajtania az európai normáknak való megfelelés érdekében. Ukrajnának, amely a hét előírt mérföldkőből négyet teljesített, a kisebbségekkel, a korrupcióellenes intézkedésekkel és a lobbizás szabályozásával kapcsolatos jogszabályoknak kell eleget tennie.

Moldovának azonban nagyobb volumenű előrelépést kell tennie az ellenőrzött legfelsőbb bírósági bírák kinevezésében, az új főügyész átlátható módon történő kiválasztásában, a korrupcióellenes intézmények számára megfelelő források biztosításában, valamint a pénzügyi folyamatok szabályozásában.

Valódi Hírek