Rendkívüli döntést hozott az Orbán-kormány a háborús veszélyhelyzetről – itt vannak a részletek

Így „biztosítható a hatékony és gyors kormányzati döntéshozatal” – indokolták.

Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy az orosz-ukrán háború miatti, tavaly májusban kihirdetett „veszélyhelyzetet” ismét meghosszabbítsa 180 nappal, ezúttal 2024. május 23-ig.

Az MTI közlése szerint a képviselők 131 igen, 52 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett, kétharmados többséggel fogadták el a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását.

A kormány még 2022 májusában hirdetett „veszélyhelyzetet” az ukrajnai háború miatt, és annak meghosszabbítására a parlament már többször is felhatalmazást adott, legutóbb idén májusban.

Az igazságügyi miniszter által beterjesztett mostani törvénymódosítást azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban sem változtak „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei”.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára az előterjesztés vitájában azt mondta: a törvénymódosítással „biztosítható a hatékony és gyors kormányzati döntéshozatal” ahhoz, hogy a háború okozta nehézségekre „rugalmasan” lehessen válaszokat adni. Elmondta azt is, hogy a kormány felhatalmazásának van időkorlátja, emellett a kabinetnek tájékoztatási kötelezettsége van a parlament felé.

Valódi Hírek