Orbánék elintézik: Hamarabb visszakerülhet a politikába a szélsőjobbos terroristavezér

Lex Budaházy.

Áprilisban a Budaházy Györgynek és társainak adott kegyelemmel olyan közveszélyes, szélsőjobboldali terroristákat szabadított Orbán Viktor Magyarországra, akik rálőttek, és Molotov-koktélokkal dobtak baloldali politikusok házaira, szórakozóhelyekre, és embereket vertek össze a nyílt utcán.

Viszont a mellékbüntetésként kapott közügyektől eltiltás megmaradt, tehát nem választhatnak és legfőképp nem választhatóak.

Eddig.

A hvg.hu vette észre, hogy az Országgyűlés elé nemrég benyújtott büntetőjogi törvényeket módosító 86 oldalas jogszabálycsomagban rejtette el a kormány a Büntető törvénykönyv (Btk.) mindössze egymondatos módosító javaslatát, amely

jelentős mértékben meggyorsítaná Budaházy visszatérését a politikai életbe.

A javaslat szerint „A szabadságvesztés végrehajtásának kegyelemből történő felfüggesztése esetén, ha a kegyelmi elhatározás a közügyektől eltiltást nem érintette, a próbaidő tartama a közügyektől eltiltás tartamába beszámít, kivéve, ha a szabadságvesztés végrehajtását rendelik el.”

Budaházy hátralévő börtönbüntetését Novák Katalin öt évre függesztette fel, amikor kegyelmet adott. Jogilag eddig nem volt teljesen egyértelmű, hogy a szintén öt éves eltiltás a felfüggesztett börtönbüntetés lejárta után kezdődik, vagy a kegyelem pillanatától. Ahogy a lap fogalmaz,

nem mindegy, hogy 2033 tavaszától élhet Budaházy a közügyek gyakorlásával, vagy már 2028-ban.

Azzal, hogy a törvényt a fentiek szerint változtatnák meg, az utóbbi, a terroristavezérnek jóval kedvezőbb forgatókönyvet segítik elő.

A DK korábban azt ígérte, hogy az Orbán-kormány leváltása után Budaházy és társai újra rács mögé kerülnek, az árnyékkormány pedig végleg elsöpörné a szélsőjobboldali terrorizmus utolsó morzsáját is Magyarországról.

Valódi Hírek