Hatalmas perpatvar a Parlamentben: Elképesztő választ adott Rétvári Bence a kórházi fertőzést firtató kérdésre

Kapkodott a levegőért az államtitkár.

Mint beszámoltunk róla, terjedelmes cikksorozatot közölt a Direkt36 oknyomozó portál a magyarországi kórházi fertőzésekkel kapcsolatban. Az anyag közlése után a hazai kórházakban terjedő fertőzésekről kérdezett kedden a Parlamentben Gurmai Zita (MSZP), aki arra volt kíváncsi, hogy miért nem teszi közzé a kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát.

Az ellenzéki politikus kiemelte, a helyzet súlyos, és jelezte, a kormányzat nem a kórházi fertőzések magas számától fél, nem attól, hogy sok ezren meghalnak, hanem leginkább attól, nehogy megtudja a közvélemény, milyen kritikus a helyzet a magyar kórházakban.

„Ez egy cinikus, embertelen, életveszélyes struccpolitika”

– hívta fel a figyelmet.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az alábbi válasszal „tisztelte” meg a politikust:

„Minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár,

közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok.”

Majd Rétvári Bence úgy folytatta: az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban (sic!). Az MTI beszámolója szerint az államtitkár kifogásolta azt is, hogy a képviselő szerint ha valamit leírnak „egy Soros György által finanszírozott portálon” – fogalmazott –, az szakmai, de az, amit az európai járványügyi központ mond, az valótlan.

Rétvári Bence egyébként úgy gondolja, „senki semmilyen adatot nem titkol”, az adatokat – mondta – nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Kapcsolódó:

Küszöbön a gigabotrány: Mindent megpróbáltak eltitkolni Orbánék ezekben a súlyos kórházi ügyekben

https://nyugatifeny.hu/2023/10/26/nagyobb-a-baj-mint-hittuk-kikerult-a-titkos-lista-a-magyarorszagi-korhazi-fertozesekrol

Valódi Hírek