Valami nem stimmel: Hiába kaszálták el Orbánék a kínai gigaberuházást, kiderült egy „apró” furcsaság

29 forint másodpercenként.

105 ezer forint óránként ennyibe került 2022-ben a nem létező hazai Fudan Egyetem nagyon is létező alapítványának fenntartása – derítette ki Tompos Márton.

A Momentum szóvivője és frakcióvezető-helyettese hónapok óta próbál utánajárni annak, hogy mi a helyzet a Fudan egyetemmel és az azt működtető alapítvánnyal, amely 14 milliárd forint értékű közvagyont kapott az államtól azért, hogy a Kínai Kommunista Párt egyetemének magyarországi kampuszát igazgassa.

Ami végül nem épült meg, az alapítvány viszont megmaradt.

Tompos elment abba az irodaházba is többször, ahol hivatalosan működik az alapítvány, de nem járt sikerrel.

Végül sokadik próbálkozással sikerült egy e-mail-címet szerezni, amit egy fecnire írva, celluxszal kiragasztva tettek ki a névtáblára. Ezen az e-mail-címen keresztül pedig sikerült kikérni a 2022-es szerződéseiket, amelyekben a képviselő szerint van néhány érdekesség. Az első, hogy

a Fidesz udvari ügyvédi irodáját is fizetik a nem létező egyetem alapítványán keresztül.

A Sárhegyi és Társai Ügyvédi Iroda egy év alatt 81 milliót gombolt le az adófizetőkről, pontosabban az alapítványról, de jutott még 1,8 millió forint, könyvvizsgálatra 9,6 millió, vagyonellenőri munkára, valamint könyvelésre 3,5 millió is.

Ha ezeket összeadjuk, az 98 millió 420 ezer forint 2022-ben, azaz havonta 8,2 millió forint.

De ez még messze nem minden.

Ha ehhez a 98 millióhoz hozzávesszük még a személyi ráfordításokat is, ami 123 millió 3 ezer forint olyan embereknek, akik egy nem létező egyetem alapítványában például kuratóriumi tagok, akkor összesen elmondhatjuk, hogy

221 millió 423 ezer forintjába került az adófizetőknek a Fudan Alapítvány fenntartása 2022-ben

És hogy mennyi valójában ez a pénz?

18 millió 452 ezer forint, havonta. 22 munkanappal számolva 839 ezer forint naponta. 105 ezer forint óránként, 1750 forint percenként és 29 forint másodpercenként.

„Így költik el a pénzünket.

Szerintem ezt a pénzt azonban sokkal inkább az országban található ezernyi problémára, munkahelyteremtésre, iskolákra, egészségügyre, zöld átállásra, a szociális szférára kéne fordítani, és nem erre.

Szerinted?”

– zárta videóját Tompos Márton.

 

Valódi Hírek