Ez most mi? Váratlan helyről kapott egyértelmű támogatást az L. Simon bukását okozó fotókiállítás

Ezt nem láttuk jönni.

Hatalmas botrány kerekett hétfőn, amikor a Csák János kulturális és innovációs miniszter bejelentette, kirúgta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját, L. Simon Lászlót. Egy Fidesz-közeli közéleti szereplő érdekesen reagált a balhéra.

L. Simont Csák indoklása szerint azért csapták ki, mert az ex-főigazgató az „elvárható jogkövető magatartással” szembement, amikor a kormányzati kritika ellenére is biztosította, hogy 18 éven aluliak bemehessenek a Word Press Photo kiállítás Fülöp-szigeteken élő LMBTQ-közösséget ábrázoló fotósorozatát megnézni.

A kulturális és innovációs miniszter hétfőn a Parlamentben azt mondta, L. Simon alkalmatlan vezetőnek, mert nem tartja be a törvényeket.

Az ügyben a Matthias Corvinus Collegium (MCC) fideszes káderképző Média Iskolájának vezetője is „megszólalt”. Kálnoky Borisz az X-en tett közzé egy bejegyzést, amelyben

gyakorlatilag méltatta a kiállítást.

„Megnéztük a Word Press Photo kiállítást szombaton a (vélhetően MCC-s – a szerk.) diákokkal, és le voltunk nyűgözve”

– írta Kálnoky.

A kormányzati pénzekkel kitömött szakkollégium vezetőjének álláspontja már csak azért is érdekes, mert totálisan szembemegy az Orbán-kormány politikájával.

A hétfői parlamenti ülésen egyébként több ízben szóba került az orbáni akaratnak ellenálló L. Simon kirúgása. Amikor az MSZP-s Hiller István erről kérdezte Csákot, a radikális jobboldal tapsolni kezdett.

Mellesleg Dúró Dóra, a Fidesz-barát Mi Hazánk szélsőjobboldali politikusának bejelentése miatt döntött úgy Csák, hogy a melegellenes törvény értelmében a 18 éven aluliaknak megtiltja a belépést a kiállításra.

Valódi Hírek