Kiakadt a polgármester: Így teszi tönkre a kormány a Nemzeti Múzeum környékén élők életét

Egy évig élhetetlen lesz a Palotanegyed.

Bár nem hivatalos információk szerint a szomszédos Nemzeti Múzeum is szerette volna megszerezni a Magyar Rádió egykori épületét raktározási célra, és a helyieknek is volt terve a környék zöldítésére is ezen a területen, végül azt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg, hogy ott 200 millió forintból új campust létesítsen.

A jozsefvaros.hu szúrta ki a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a projekt nyitányaként kiírták a közbeszerzést a Rádió egykori épületeinek bontására. Mindezt a VIII. kerülettel történő egyeztetés nélkül.

A Pázmány Campus leendő területén, a Bródy Sándor utca – Pollack Mihály tér – Múzeum utca – Szentkirályi utca határolta területen kell nyolc épületet elbontani teljesen vagy részlegesen, egy helyen a homlokzatot meg kell tartani (ahogy a Reviczky utcában is történt a Károlyi–Csekonics-palotával). Összesen 32 600 négyzetmétert kell elbontani, ami 37 500 köbméter törmeléket jelent.

A lap számításai szerint

1630 teherautó kell majd csak ezek elszállítására.

Ebben pedig még nincs benne az itt használt építőanyagot szállító, illetve a kitermelt földet elszállító teherautók száma.

A kerület polgármestere, az ellenzéki támogatású Pikó András szerint

rossz belegondolni, hogy mi vár a palotanegyediekre, a józsefvárosiakra: por, zaj és rezgés.

„Július óta folyamatosan leveleket írtam Lázár János miniszternek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorának, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, kérve tőlük a lakosainkat és az önkormányzatot érdemben bevonó társadalmi egyeztetés elindítását. Ehhez felajánlottuk az önkormányzat segítségét, infrastruktúráját és szervezését.

Egyetlen egyszer kaptam választ, diplomatikusan semmitmondót, az egyetemi rektortól.

Még mindig nem adtam fel a reményt, hogy végül mégsem veszik semmibe a döntéshozók a józsefvárosi lakosokat, az őket képviselő önkormányzatot, a sokkal kevesebb bontással és terheléssel járó, zöldebb terveket kidolgozó Civilek a Palotanegyedért Egyesületet és elkezdjük végre azt, amit már régen meg kellett volna tenni. a közös beszélgetést és egyeztetést a legjobb, a helyben lakók érdekeiben álló megoldás érdekében”

– írta a hírt megosztó bejegyzésében Pikó, aki szerint ez szolgálja az egyetem érdekét is.

„Egy olyan egyetemi campust szeretnénk Józsefvárosban, amit a magunkénak érezhetünk, ami illeszkedik a kerületünkbe, amivel jó lesz együtt élni és a közös otthonunk részévé válhat”

– jelentette ki a polgármester, egyben bejelentve, hogy a kormányzati és egyetemi döntéshozók is képviseltetik majd magukat a november 8-ai palotanegyedi közösségi fogadóórán, hogy végre elkezdhessék a társadalmi egyeztetést.

(Pikó András/Facebook)

Valódi Hírek