A DK polgármesterei 15 ezer forintos otthonápolási támogatást vezetnek be a kerületeikben

Ezek a honfitársaink gyakran napi 24 órában látják el feladataikat.

Embertelenül kizsákmányolja az Orbán-kormány azokat, akik otthonápolás végeznek. Ezek a honfitársaink, akik sokszor súlyos beteg, magatehetetlen hozzátartozóikról gondoskodnak, 40-80 ezer forintból kénytelenek megélni, még a minimálbér is elérhetetlen havi jövedelem számukra – emlékeztetett Bősz Anett szombati online sajtótájékoztatóján.

A Demokratikus Koalíció humán területekért felelős főpolgármester-helyettese megosztotta: Dobrev Klára szociáldemokrata árnyékkormánya megállapodást kötött a DK polgármestereivel, hogy az egyes településeken, fővárosi kerületekben módosítsák az önkormányzatok szociális rendeleteit, és

anyagi lehetőségeikhez mérten önkormányzati támogatásban részesítsék az otthonápolást végzőket.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tavaly létrehozta, idén pedig megemelte az Óbuda-pótlékot, amely alapján a kormányzat helyett 20 ezer forinttal emelték a szociális dolgozók és más közalkalmazottak, 30 ezer forinttal pedig az óvodapedagógusok bérét – fejtette ki Kiss László, a III. kerület polgármestere. Hozzátette:

szociáldemokrataként úgy gondolja, támogatni kell azokat, akik nap mint nap értünk dolgoznak.

Mint mondta, decemberben terjesztik a képviselőtestület elé újabb támogatásukat, a 15 ezer forintos otthonápolási támogatást.

Újpest szintén úgy döntött, hogy kiegészítik azok fizetését, akik súlyosan beteg honfitársaink mindennapi életében segítenek – fogalmazott Déri Tibor polgármester. A 15 ezer forintos pótlékról ugyancsak decemberben dönt a képviselőtestület – derült ki a közleményből.

Erzsébetvárosban szociáldemokrata, emberközpontú, gondoskodó kerületet építenek Niedermüller Péter vezetésével, így a polgármester közlése szerint szintén csatlakoznak a kezdeményezéshez. Mint mondta, a közösség tagjainak tudniuk és érezniük kell, hogy a bajban számíthatnak rájuk, éppen ezért decemberben javasolni fogja a képviselőtestületnek, hogy az otthonápolást végzőknek havi plusz 15 ezer forintot biztosítsanak Erzsébetváros.

László Imre, Újbuda polgármestere szintén hangsúlyozta: havonta 15 ezer forinttal szeretnék segíteni azokat, akik beteg hozzátartozójuk ápolásának szentelik a mindennapjaikat.

Ezek a személyek gyakran napi 24 órában látják el feladataikat,

így legfeljebb 4-6 órában tudnak munkát vállalni – jegyezte meg. Kiemelte: szociáldemokrata polgármesterként legfontosabb feladatának gondolja, hogy az emberek javát szolgálja, így Újbudán a novemberi testületi ülésen fogják megvitatni a havi 15 ezer forintos támogatást.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere rámutatott, hogy a DK-ban megelégelték a kormány szociális érzéketlenségét. Mint mondta, az otthonápolás segítése társadalmi érdek, így

decemberben a képviselőtestület havi 20 ezer forintos pótlékról fog dönteni a kerületben.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere emlékeztetett, hogy Dobrev Klára és árnyékkormánya szociáldemokrata fordulatra készül, és egy olyan emberközpontú államot ajánl, amelyben senki sem lesz másodrendű állampolgár.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy

terveik szerint a kerületben a jövő év elején döntenek majd az otthonápolást végzők fizetésének kiegészítéséről.

Hozzátette, hogy mindenható vállalati profit helyett európai béreket és nyugdíjakat, magánkórházak és magániskolák helyett erős állami egészségügyet és oktatást, a milliárdos elit kiszolgálása helyett pedig igazságos Magyarországot akarnak.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek