Miben sántikálnak Orbánék? Megérkezett az új adócsomag, van benne néhány furcsaság

Adómentes lesz a lottóötös.

A kormányzat beterjesztette őszi adócsomagját. A Népszava azt írta, a 300 oldalas adótörvény-módosításokban nincsenek nagy meglepetések, sem könnyítések. Ugyanakkor – hívták fel a figyelmet – a javaslatból kiderült, hogy

  • adómentes lesz a lottóötös,
  • a milliárdosoknak még kevesebbet kell majd adózniuk a műkincsimport után,
  • csökkenni fog a túró rudi áfája,
  • de az élelmiszerekre kivetett extraadók már maradnak.

A kormány nem nyúlt hozzá az szja-hoz, és nem is módosították az áfafizetés alapjait sem. Ezzel kapcsolatban csak részleges módosításokat javasoltak, például hogy a jövőben legyenek szja-mentesek az állami számsorsolásos szerencsejátékokon (kenó, lottó) szerzett nyeremények.

Mindezt azzal indokolták, hogy a kormány nagyobb játékkedvre szeretné ösztönözni az embereket, így növelve persze az állami bevételeket is. Mindezt „természetesen” azután, hogy a szerencsejáték-függőkre fordított összegeket elvették, hogy ezen forrásokat a „rezsivédelmi alapba” pakolják át.

Orbánék csomagja „persze” kedvez a milliárdosoknak is: javaslatuk szerint 5 százalékos áfa megfizetésével hozható majd be az országba az unión kívülről műkincs. Orbánék az üzemanyagok különadóján is módosítottak, ezzel pedig annak lesz szerencséje, akinek egyébként is nagy a forgalma.

Valódi Hírek