Egészen meglepő dolog történt Magyarországon: Strómanok ellen emeltek vádat

Persze, hogy nem Mészároson volt a sor!

Egymilliárd forintot meghaladó áfát csaltak el annak a bűnszervezetnek a tagjai, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Vas Vármegyei Főügyészség közölte az MTI-vel pénteken a főügyészség.

A vád szerint a bűnszervezet tagjai egy olyan cégcsoportot hoztak létre, amely stróman ügyvezetők nevén lévő gazdasági társaságokból állt. Ezen cégek 2018 és 2020 között színlelt ügyletekkel az Európai Közösség területéről szereztek be árut, majd

azt a látszatot keltették,

hogy beszerzéseik közvetítőkön keresztül magyarországi székhelyű cégektől származnak.

Háromszintű „csalárd” számlázási láncot működtetve a cégek könyveléseibe fiktív számlákat állítottak be, így csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. Ezzel

több mint egymilliárd forint vagyoni kárt okoztak

a költségvetésnek olvasható a közleményben.

Azt használták ki, hogy a közösségi árubeszerzések számláin nincs áthárított áfa, így előzetesen felszámított adóval nem csökkenthető az áfafizetési kötelezettség.

Hozzáfűzték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Nyugat-Dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói széles körű nyomozást folytattak, amelynek keretében lefoglaltak több mint 700 millió forintot is.

Közölték: a Vas Vármegyei Főügyészség összesen 13 emberrel a bűnszervezet irányítójával, a haszonhúzó, közvetítő cégek ügyvezetőivel, tényleges irányítóival, pénzügyi vezetőivel és a könyvelőkkel, továbbá a stróman ügyvezetőkkel és a hamis cégiratokat szerkesztő ügyvédekkel szemben emelt vádat.

A bűnszervezet tagjaival szemben végrehajtandó fegyházbüntetés, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás kiszabására, valamint vagyonelkobzásra, a strómanokkal szemben pedig pénzbüntetés kiszabására tettek indítványt. A vádlottak büntetőjogi felelősségéről a Székesfehérvári Törvényszék fog dönteni írták.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

(MTI nyomán)

Valódi Hírek