Minden nyugdíjas legyen nagyon óvatos! Könnyen megszerezhetik a lakásukat a rafkós cégek, ha nem figyelnek oda

Életjáradékot ajánlanak cserébe.

Veszélyesen szabályozatlan a lakásért életjáradékot

kínáló cégek piaca Magyarországon – állapította meg az mfor.hu a Magyar Nemzeti Bankkal történt levelezésük után.

Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy 62 évnél idősebb ügyfelek eladhatják a lakásuk tulajdonjogát egy cégnek, amely cserébe halálukig biztosít egy szerződésben meghatározott mértékű életjáradékot a jellemzően nyugdíjas igénybevevőknek, akik életük végig maradhatnak a lakhelyükön.

A lap évekkel ezelőtt fordult három ezzel foglalkozó cég – az Időskori Életjáradék Zrt., a Rest & Providence Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Nyugalom & Gondviselés Életjáradék-közvetítő) és a Nurse Humánegészségügyi és Szolgáltató Kft. – kapcsán a biztosítók felügyeleti jogát gyakorló MNB-hez.

A jegybank több év után közölte a portállal, hogy

  • „a Rest & Providence Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Korona Életjáradék Program kapcsán nem merül fel az MNB hatáskörébe tartozó engedély vagy bejelentésköteles tevékenység végzésének gyanúja, így az MNB nem indít piacfelügyeleti eljárást.
  • a Nurse Humánegészségügyi és Szolgáltató Kft. vonatkozásában végzett adatgyűjtés eredményeképpen azonban az MNB a jegybanktörvényben kapott felhatalmazás alapján hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított.”

Ám később az is kiderült, hogy utóbbival szemben sem indítottak piacfelügyeleti eljárást.

A portál szerint

senkinek sem szabad ezekkel a cégekkel szerződést kötnie,

ugyanis a piaci hátterük és a szabályozatlanságuk miatt nagyon kockázatos egy ilyen üzletet kötni.

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek