Kemény figyelmeztetést küldött az Orbán-kormánynak az Európai Bizottság: Jobb lesz, ha felkészülnek erre Orbánék

Vajon kire gondoltak?

Az emberi jogok megsértése és az újságírókkal szembeni visszaélések nem maradhatnak büntetlenül, a demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül – közölte állásfoglalását az Európai Bizottság szerdán az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napja alkalmából.

Josep Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, valamint Vera Jourová átláthatóságért és értékekért felelős uniós biztos a november 2-án tartott nemzetközi nap alkalmából kiadott közös közleményben azt írták: a médiát világszerte érik támadások, az újságírókat egyre gyakrabban veszik célba a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó jogszabályok meghozatalával, valamint visszaélésszerű peres eljárások indításával, korlátozva ezzel a pluralizmust, a szerkesztői függetlenséget és sértve a véleménynyilvánítás szabadságát.

„Az újságírók védelme saját jogaink védelmét jelenti.

A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül”

– hangsúlyozták.

Kiemelték: az Európai Bizottság elítéli a gyilkosságokat, a fizikai támadásokat, az önkényes letartóztatásokat, az online és offline megfélemlítéseket, a zaklatásokat és megfigyeléseket, amelyekkel az újságírók időnként szembesülnek hivatásuk gyakorlása közben. Az emberi jogok megsértése és az újságírókkal szembeni visszaélések nem maradhatnak büntetlenül – szögezték le.

„Felszólítunk az újságírók biztonságát szolgáló nemzeti keretek kialakítására, amelyeknek magukban kell foglalniuk a figyelemfelkeltést, a megelőzést, a védelmet és a büntetőeljárást, különös tekintettel a nőkre és a kisebbségi csoportokhoz tartozókra vonatkozó konkrét intézkedéseket”

– közölték, hozzátéve: az Európai Unió világszerte kiáll az újságírók mellett, akik nap mint nap gyakorolják a véleménynyilvánítás szabadságát mindannyiunk érdekében.

November 2-át az ENSZ Közgyűlése 2013. december 18-án nyilvánította az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem nemzetközi napjává, részben annak emlékére, hogy 2013-ban ezen a napon Maliban meggyilkolták a Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját.

(MTI)

Valódi Hírek