Erre mit lépnek Orbánék? Veszélybe kerülhet Magyarország gázellátása a bolgárok dermesztő döntése miatt

Rossz ómen.

Míg az ukrajnai hálózaton nő az orosz Gazprom által Európába szállított gáz mennyisége, addig októberben már enyhén csökkent a Török Áramlaton keresztül importált gázmennyiség. A Portfolio arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre még kevés szerepe lehet ebben a magyar ellátást kritikusan befolyásoló bolgár, az orosz gázszállítmányokra kivetett különadónak, ugyanakkor jelezték, mindez

fenyegető előjelnek tűnik.

Mint írták, az ENTSOG (Földgázpiaci Szállításirendszer-üzemeltetők Európai Hálózata) adatai alapján november 1-jén már 42,352 millió köbmétert tettek ki a kapacitásfoglalások, így pedig megállapítható, hogy folyamatosan növekszik a gáztranzit mennyisége az ukrán gázszállító rendszerben. A szállított mennyiség növekedését jól szemlélteti, hogy 2022 májusától 2023. január 3-ig az Ukrajnán keresztül történő orosz gáztranzit 40-43 millió m3/nap között ingadozott, majd 24,2-25,1 millió m3/napra esett vissza – ismertették.

Viszont

a Magyarország ellátását jelentős részben biztosító Török Áramlat gázvezeték terhelése egyre csökkent

októberben az ENTSOG adatai szerint. A fizikai gázáramlás október 31-én 48,30 millió köbméter volt, a november 1-jére vonatkozó ajánlások 47,73 millió köbméterre való enyhe visszaesést jeleznek. A múlt hónapban 1,17%-os csökkenést tapasztaltak, a szállított mennyiség már csak 1,419 milliárd köbmétert tett ki összesen.

A bolgár parlament október közepén fogadott el egy új energiaadót, amely közel 10 eurós megawattóránkénti sarcot vet ki a Gazprom által a Török Áramlaton keresztül szállított földgázra. Megjegyezték, ez jelentős tételt jelent, amit ha az orosz gázcég nem fizet meg,

az a magyarországi ellátás leállásával is fenyeget.

A lap információi szerint a bolgár hálózatüzemeltető Bulgartransgaz már levélben arról kérdezi a gázkereskedőket, hogy mennyi orosz gázt vásároltak, hogy az adatok alapján az új adót behajthassák a Gazpromon.

Kiemelték, mindennek következtében novemberben már erőteljesebb visszaesés is bekövetkezhet a török vezetéken keresztül behozott gázmennyiségben. Jelezték, arra sem volt példa az elmúlt egy évben, hogy egy hónapban az ukrán hálózaton nagyobb volt a szállított gázmennyiség, mint a török útvonalon.

Valódi Hírek