Ekkora gáz van? Szijjártó Péter szerint minden eddiginél nagyobb az esély a világháború kirobbanására (+videó)

Fokozza a félelemérzetet.

Amennyiben a nemzetközi közösség nem képes békésen rendezni napjaink biztonsági kihívásait, akkor

az emberiség minden eddiginél közelebb kerülhet a harmadik világháború kirobbanásához

– figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Asztanában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy csütörtökön Orbán Viktor kormányfő a kazah elnökkel tárgyal, ezt követően pedig sor kerül a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) következő csúcstalálkozójára, amelynek „az utóbbi időszak biztonsági kihívásai miatt különösen nagy a jelentősége”.

Szijjártó közölte: Európa szempontjából a hidegháború vége óta nem volt olyan rossz a biztonsági helyzet, mint jelenleg, fegyveres konfliktus dúl a kontinensen, illetve a közvetlen szomszédságában is, eközben pedig a terrorfenyegetettség is egyre súlyosabbá válik.

„Tehát keresni kell a békés megoldások lehetőségét. Ha a globális közösség nem lesz képes a mostani biztonsági kihívások közül legalább egyet-kettőt eljuttatni a békés megoldáshoz a következő viszonylag rövid időszakban, akkor nem teljesen irreális azzal számolnunk, hogy

minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához”

– jelentette ki.

Szijjártó Péter azt is mondta, hogy Magyarország a békében érdekelt, a kormány azért is tekinti fontosnak a részvételét a TÁSZ munkájában, mert a türk államok is minden esetben kiállnak a békés rendezés és az eszkalációs kockázatok csökkentése mellett.

Ezzel kapcsolatban azt állította: eddig a török elnök volt az egyetlen olyan politikus, aki sikerrel (?!) közvetített az ukrán és az orosz fél között a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozásával, de sajnos azóta tovább romlott a helyzet e téren is.

„Magyarország tehát a mielőbbi békés megoldásban érdekelt. Azt szeretnénk, ha minél előbb béke lenne a szomszédunkban, Ukrajnában, és azt szeretnénk, hogyha sikerülne elkerülni a legrosszabbat, vagyis a helyzet eszkalálódását, vagyis az országok közötti háborút a Közel-Keleten”

– mondta.

Szijjártó Péter kitért a magyar-kazah kapcsolatokra is, kijelentve: idén sikerült előrelépést elérni az energetikai együttműködés területén. A kétoldalú stratégiai partnerséget semmi nem példázza jobban, mint hogy a két ország segíti egymást az energiabiztonság garantálásában – tette hozzá.

Tudatta azt is, hogy csütörtökön

Petőfi Sándorról neveznek el utcát Asztanában,

amely gesztus szerinte mutatja, hogy a kazahok mekkora jelentőséget tulajdonítanak a kétoldalú együttműködésnek.

Végezetül arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor csütörtökön a kazah elnökkel, illetve a miniszterelnökkel fog tárgyalni, majd este megérkeznek a türk államok vezetői is, az azeri, a török, az üzbég, a türkmén és a kirgiz államfő is.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook /MTI)

Valódi Hírek