Dobrev Klára: Határozott baloldali fordulat kell Magyarországon, hogy megállítsuk az emberek elszegényedését

Orbán Viktor ma a milliárdosok államát működteti, egy szociáldemokrata kormány az emberekért dolgozna.

A 24.hu készített interjút Dobrev Klárával, a DK európai képviselőjével, a DK árnyékkormányának vezetőjével.

Az interjúból kiderül, hogy Dobrev diktatúrának látja az Orbán-rezsimet, mert

„ha az emberek nem dönthetik el szabadon egy választáson azt, hogy hogyan szeretnének élni – az diktatúra. Ha az emberek nem tájékozódhatnak szabadon arról, hogy milyen politikai alternatívák vannak, az diktatúra, és ahol egy uralkodó párt vezetői a saját gazdagodásukra használják fel az erőforrásokat, az is diktatúra”

Hozzátette: éppen ezért

a DK nem a kormány, hanem a rendszer ellenzéke.

Hangsúlyozta: egy demokratának a legvégsőkig el kell mennie, hogy békés úton lehessen leváltani egy ilyen kormányt. Hozzátette, volt a történelemben több példa is arra, hogy egy diktatúrát választáson győztek le.

„A legfontosabb feladatom, hogy megszervezzem azt a politikai közösséget és többséget, amely ebből az elnyomó, általam igenis diktatúrának hívott rendszerből végre egy új európai köztársaságot csinál.”

– tette hozzá.

Az Orbán-rendszer teljesítményét értékelve Dobrev kiemelte:

„Magyarországra iszonyatos pénzeső hullott az elmúlt 13 évben, eközben folyamatosan szakadtunk le. Még a kelet-európai országoktól is leszakadunk az összes ranglistán, legyen szó versenyképességről, oktatásról, egészségügyről vagy akár a vízgazdálkodásról.

A demokrácia nemcsak ideákról szól, hanem arról is, hogy mivel tudunk tisztességes életet teremteni a polgárainknak. Ebben az Orbán-kormány maximálisan elbukott.”

A kérdésre, hogy 2026-ban miniszterelnök-jelölt lesz-e, úgy felelet: az akkor dől el, ha kiírták a választásokat. Ugyanakkor a kérdésre, hogy van-e ilyen ambíciója, kifejtette:

„Természetesen. Az a csapat, ami az elmúlt évben körülöttem összeállt, remélem, tovább épül.

Az a politikai alternatíva, amely egyedül az árnyékkormány körül alakult ki

az Orbán-rendszerrel szemben, határozott alapot jelent ahhoz, hogy megmutassunk egy másik Magyarországot.”

Szóba került, hogy a Demokratikus Koalíció erőteljesen hangsúlyozza baloldali, szociáldemokrata irányultságát. Erről elmondta:

„Ez a párt megalakulástól balközép pártnak határozta meg magát. Ha visszagondol az EP-választási kampányomra, akkor is az európai minimálbérről, multiadóról beszéltem, illetve az Európai Egyesült Államokról.”

Elmondta azt is, hogy sok baloldali szerzőt olvas, és érzékeli, milyen baloldali és szociáldemokrata fordulatra van szükség az egész világon annak érdekében, hogy az elmúlt évek rendkívül káros folyamatait, azaz a brutális jövedelemkoncentrációt és az átlagpolgárok elszegényedését megállítsuk.

Dobrev Klára leszögezte:

más adórendszerre és más támogatási rendszerre van szükség.

Erre konkrét programjuk van, és nem csak a szlogenekkel dobálóznak.

„Az a jó állam, amely képes vigyázni rád, biztonságot adni, jó egészségügyet, jó oktatást, nyugdíjat, igazságos adórendszert. Ott van erős haza, ha az emberek államát építjük fel. Orbán Viktor ma a milliárdosok államát működteti. A milliárdosoknak kedvez az adórendszer, a támogatások rendszere, az gyógyul meg, akinek van pénze”

– fejtette ki.

Szerinte meg kell változtatni a közteherviselést, ugyanis nem lehet azt tovább csinálni, ami az elmúlt évtizedekben történt. Példaként említette a globális multiadó kérdését, kiemelve: csupán egyetlen miniszterelnök volt egész Európában, aki a globális multiadó ellen ment, Orbán Viktor, pedig – mondta – minden magyar állampolgár érdeke, hogy ezt bevezessük.

Dobrev szerint az országnak erős szociáldemokrata kormányra és kampányra van szüksége.

Kiemelte: az Orbán-rezsim hatalmi rendszerével szemben erős politikai közösségekre van szükség. Úgy látja, kell, hogy legyen egy politikai erőközpont, amely megszervezi az ellenzék életét. És itt nemcsak pártokról van szó, hanem civilekről, szakértőkről, szakszervezetekről is – tette hozzá.

„(…) Nem fogunk hátradőlni addig, amíg Orbán van hatalmon. Meg kell mutatnunk az embereknek, hogy miért van elégedetlenség mindenhol az országban, miért van ilyen helyzetben Magyarország.

Ma az Orbán-kormány politikájának nincs többsége Magyarországon”

– jelentette ki.

Úgy véli, az a politika, amellyel Orbán az országot átállította az olcsó bér, gyenge forint politikájára, az nagyon drága. Az vezet az orbáni inflációhoz, az vezet alacsony munkabérekhez, az vezet oda, hogy nincs tisztességes oktatás, egészségügy, rendvédelem – sorolta.

„Az orbáni politika kifulladását mutatja, hogy végül

egy vendégmunkásokra épített kínai akkumulátor-összeszerelő üzemmé teszi az országot”

– hívta fel a figyelmet.

Az orbáni politika kiszolgálja a multikat azzal, hogy szándékosan alacsonyan tartja az állami alkalmazottak bérét, hogy ezzel alacsonyan tartsa a magyar emberek fizetését is. Erről szól az „olcsóság” politikája. Ehhez képest kell más politika, és az Orbán utáni világ ezt fogja jelenteni – jelezte, majd szót ejtett Mészárosék luxusjachtozásáról is.

„Egy baloldali kormány idején erről a közszolgálati tévé híradója és a közrádió számolna be. A kereskedelmi rádiók párperces híradóiban is erről lett volna szó. Az egyik legnagyobb drámája az országnak, hogy a közös pénzünket az oligarcha milliárdos réteg további gazdagodására költik. És ez nem csak a jachtozásról meg Hatvanpusztáról szól”

– mondta.

„Nem a luxusjachtozás önmagában a dráma, hanem az, hogy

ez a luxusjachtozás a nyugdíjasok és az ápolónők pénzéből történik”

– fogalmazott.

Dobrev Klára kifejtette: kampány tekintetében nem lehet versenyezni azokkal a százmilliárdokkal, amelyek szinte havonta elfolynak plakátkampányra vagy az online hirdetésekre, ezért a DK csak egyet tehetett: erősen rákapcsoltak a szervezetépítésre.

„A DK ma már minden tízezer fő feletti városban ott van, erős szervezettel. És elkezdtünk a kisebb lakosságú településeken is gyökeret ereszteni. Folyamatosan ott vagyunk az emberek között, ezért készítettük el egymillió példányban azt a kis füzetet, amely az Orbán-kormány hazugságairól szól, ezért tartunk sok száz fórumot.”

– ismertette Dobrev Klára, aki akkor lesz elégedett, ha legalább 51 százaléka lesz a Demokratikus Koalíciónak.

Valódi Hírek